Copiii hraniti la san 4 saptamani sunt mai destepti!

Copiii hraniti la san 4 saptamani sunt mai destepti!
  calendar_month        
Copiii care au fost hraniti la san sunt mai inteligenti decat cei hraniti cu lapte artificial, spun cercetatorii. Doar 4 saptamani de alaptare cu laptele mamei au un impact semnificativ asupra dezvoltarii copilului la scoala generala.

Aceia care au fost alaptati la san se descurca mai bine la scris, citit si matematica la varstele de 5, 7, 11 si 14 ani.

Pana acum se stia ca laptele matern imbunatateste imunitatea bebelusilor, ajutandu-i sa combata mai bine infectiile si chiar astmul, dar putine se cunosteau pana acum despre efectele sale asupra inteligentei.

Maria Iacovou, unul din autorii studiului, spune: "Laptele matern are beneficii binecunoscute asupra sanatatii, iar acum putem spune ca exista beneficii certe si asupra creierului copiilor."

Cu toate acestea, din ce in ce mai multe mame renunta la alaptat destul de devreme. In Marea Britanie, 20% din tinerele mamici nici macar nu incearca sa alapteze, spre deosebire de doar 2% in Suedia. Doar 3% dintre mamici alapteaza pe toata perioada recomandata de 6 luni.

Dr. Iacovou, cercetator la Institutul de Cercetari Economice si Sociale la Universitatea din Essex, a insistat ca nu intentioneaza sa faca nicio mamica sa se simta vinovata. Ea spune ca femeia trece prin multe provocari dupa nastere si nu trebuie sa se simta obligata sa alapteze.

Insa, a adaugat ea, "ar trebui sa ne concentram mai mult pe acele mamici care isi doresc sa alapteze, sa le ajutam si sa le incurajam."

In afara de faptul ca laptele matern ii confera bebelusului nutrienti vitali, alaptatul o protejeaza si pe mama de cancer la san si ovarian mai tarziu in viata, datorita efectelor lactatiei asupra echilibrului hormonal.

Mamicile care alapteaza ard in plus 500 calorii pe zi, lucru care le ajuta sa revina mai repede la silueta de dinaintea sarcinii.

Realitatea e insa ca mamele abandoneaza alaptatul devreme datorita presiunii de a se intoarce la munca.

Studiul celor de la Universitatea din Essex s-a bazat pe rezultatele la teste ale elevilor care au fost hraniti la san pana la 4 saptamani, fata de cei hraniti cu lapte artificial.

Fiecare copil alaptat a fost comparat cu un copil hranit cu biberonul provenind dintr-un mediu si cu un background similar, pe baza unor factori de comparatie precum: venitul parintilor, job-urile parintilor si parinti separati sau nu.

Copiii alaptati s-au descurcat mai bine la matematica, scris si citit in scoala generala: aceasta a fost concluzia studiului ce a analizat rezultatele a peste 10 000 copii.

Autor: Nuage

Recomandari