Hranirea cu biberonul

Hranirea cu biberonul
  calendar_month        
Alegerea modului in care se va face hranirea bebelusului reprezinta una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o ia parintii de nou-nascuti.

Desi nu exista decizie gresita si decizie corecta, totusi, medicii pediatri recomanda in unanimitate hranirea bebelusului la san, din considerente usor de inteles si acceptat.

Laptele de mama reprezinta alimentul ideal pentru hranirea nou-nascutului, insa pentru acele mame care nu pot alapta din diverse motive, cum ar fi insuficient lapte, probleme medicale ce necesita medicatie care ar trece in laptele sugarului sau alte probleme, hranirea bebelusului cu formule de lapte praf reprezinta o alternativa buna.

Chiar daca hranirea bebelusului se va face cu lapte praf, legatura intre el si mama va ramane in continuare stransa, caci, mai mult decat formula de lapte aleasa pentru hrana sa, conteaza procesul de hranire in sine.

Pentru o hranire corespunzatoare cu biberonul mama are nevoie de urmatoarele produse:

4-6 biberoane, capace si un numar destul de mare de tetine. Tetinele sunt fabricate din cauciuc (cele cafeniu inchis) sau din silicon (cele transparente). Ele sunt fabricate in functie de varsta copilului, insa cel mai important este ca tetina sa nu incomodeze sugarul la supt.

De asemenea, gaurile din tetina variaza in functie de tipul alimentului cu care este hranit copilul, existand tetine cu gaura foarte mica (lapte), mica (ceai), medie (sucuri de fructe, legume) sau mare (pireuri de fructe, gris lichid).

O perie de biberoane, utila in curatarea biberioanelor si tetinelor dupa fiecare utilizare.

Echipament de sterilizat. Pana la 6 luni, organismul bebelusului este foarte sensibil si poate capta cu usurinta numerosi microbe sau chiar virusi, de aceea, este obligatoriu ca ustensilele folosite la hranirea sa sa fie sterilizate anterior folosirii.

In zonele cu igiena precara sau unde apa potabila se gaseste greu, sterilizarea echipamentului continua si dupa ce bebelusul depaseste 6 luni. Sterilizarea echipamentului se face prin mai multe metode, cea mai utilizata fiind fierberea, care se face astfel: se pun biberoanele, capacele si tetinele intr-un vas larg, se acopera cu apa si se pun la foc mic pana cand fierbe apa, continuandu-se fierberea timp de 5 minute.

Pastrarea ustensilelor fierte pan al afolosinta s efface intr-un recipient curat, in sertarul de jos al frigiderului. De asemenea, peria cu care se curate biberoanele si tetinele se fierbe si ea odata la 24 ore.

O alta metoda de sterilizare este cea folosind produsele chimice. Se pun ustensilele intr-un recipient curat si se toarne desupra solutia antibacteriana sua se dizolva pastila antibacteriana intr-o cantitate suficienta de apa, care se toarna apoi peste biberoane, capace si tetine.

Sterilizarea se mai poate face si cu ajutorul aburului. Se folosesc in acest sens aparate speciale care produc aburi aflati la o temperatura suficient de ridicata cat sa neutralizeze orice posibil microb.

Cuptorul cu microunde poate reprezenta o alta metoda folosita de mamici pentru o sterilizare eficienta a ustensilelor folosite la hranirea bebelusului.

Prepararea laptelui
Pentru inceput se fierbe apa, care ulterior se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, pana sa se amestece cu laptele praf. Se pune apoi apa racita in biberonul pentru lapte, adaugandu-se ulterior cu lingurita speciala din cutia laptelui cantitatea de lapte praf necesara (nivelandu-se anterior marginea linguritei speciale cu un cutit), respectandu-se indicatiile de pe cutie.



Se pune capacul si se agita pret de cateva zeci de secunde sticla, pentru omogenizarea laptelui praf in apa. Se poate apoi hrani bebelusul imediat. In cazul in care nu se utilizeaza imediat, formula de lapta preparata anterior se poate pastra la frigider, insa nu mai mult de 24 de ore, dupa care obligatoriu se arunca.

Recomandari