Incepe sa exploreze 3-6 luni

Incepe sa exploreze 3-6 luni
  calendar_month   update 23 Iun 2003, ora: 23:58      
Incepe sa devina mai autonom pe plan fizic.

Aceasta ii permite ca, in paralel, sa inceapa o adevarata recunoastere a mediului care il inconjoara: memoreaza chipul persoanelor apropiate, se priveste in oglinda, fara a sti insa ca este vorba de propria reflectare...

DEZVOLTARE MOTORIE
Cand micutul de patru luni este culcat pe spate, stie de acum sa se rasuceasca pe burta sau pe o parte. Poate sta asezat daca este bine sprijinit in scaunel.

Apuca obiectele care i se intind si priveste toate obiectele plasate in apropierea lui.

La 5 luni, se serveste de mana ca de o grebla. Apuca intentionat o jucarie opunand degetul mare celorlalte degete. Exploreaza totul cu gura.

La 6-7 luni, inainteaza de-a busilea si se tine nesprijinit cateva clipe in fund, cu spatele incovoiat. Se joaca cu picioarele, loveste masa cu un obiect. Abilitatea sa manuala devine mai mare. Apuca cu autoritate biberonul pe care il tine cu ambele maini.

PROGRESE
Recunoaste foarte precis fata mamei sale, cu incepere de la trei luni, iar la patru, incepe sa rada cu hohote.

La 5 luni, este capabil sa faca in mod clar diferenta intre chipurile cunoscute si cele necunoscute.

Incepand cu sase luni, surade propriei imagini pe care o vede in oglinda, dar incearca sa identifice cu gura acest "altul" pe care nu il cunoaste inca. De altfel, se saruta cu pasiune atunci cand se vede in oglinda.

Aceasta este varsta cand "totul se duce la gura", acest instrument minunat de contact cu exteriorul, ceea ce i-a facut pe psihanalisti sa califice acest stadiu de dezvoltare drept "stadiul oral afectiv".

Recomandari