Primele amintiri ale bebelusului (2)

Primele amintiri ale bebelusului (2)
  calendar_month   update 24 Iun 2003, ora: 00:14      
Nu este nevoie sa vorbesti pentru a memora!

Un nou-nascut este capabil, intr-adevar, sa dea semne de recunoastere a evenimentelor auditive, vizuale sau senzo-motorii. Sa facem lumina in misterul "primelor amintiri".

Limbajul, un bun indreptar.
Putin cate putin, cuvintele pronuntate in prezenta copilului vor contribui la modificarea conexiunii intre anumiti neuroni ai cortexului.

Astfel, ceea ce la origine nu era decat o vocaliza, va deveni un cuvant care are sens. Aceasta reprezinta ceea ce se numeste "invatarea limbii".

Creierul poate acum fabrica o amintire, in care un cuvant sau o anumita propozitie poseda o semnificatie anume sau reprezinta un anumit context (memoria unui episod).

Astfel, pe masura dezvoltarii limbajului si, in mod mai general, a dezvoltarii cognitive, se vor modifica elementele mediului pe care creierul il va putea codifica: copilul isi aminteste ceea ce intelege.

Deoarece unele codificari ale evenimentelor se modifica profund in timpul primilor ani de dezvoltare, iar altele mai putin, exista amintiri care pot ramane accesibile de-a lungul anilor si altele care devin inaccesibile, modificate sau care sunt chiar literalmente distruse pe "hard discul" memoriei.

Dar unde se stocheaza amintirile?

In creier, structura limbica si, in special, o parte a hipocampului, este cunoscuta a avea un rol in stocarea si stabilizarea amintirilor episodice in cortex. Aceasta este structura care este distrusa cu predilectie la amnezici.

Acestia nu mai pot memora evenimente, dar in schimb, pot sa mai achizitioneze un numar de proceduri noi (pot invata sa mearga cu bicicleta, pot invata sa cante o melodie noua la un instrument, fara a-si aminti insa procesul de invatare) si sa si le aminteasca pe cele invatate inainte de amnezie.

Anumite aspecte ale hipocampului sunt functionale inca de la nastere, ceea ce explica existenta unei memorii la nou-nascut. Totusi, marea majoritate a cortexului nefiind inca matura, relatiile hipocamp/cortex se vor modifica profund pe parcursul primelor luni si a primilor ani de viata.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Categoric
  • person

    "realitatea imi repugna"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right