San sau biberon - ce alegi?

San sau biberon - ce alegi?
  calendar_month        
San sau biberon - multe viitoare mamici se gandesc la aceasta. Doctorii spun ca cel mai bun lapte pentru nou-nascut este cel de mama. Dar daca decizi sa nu alaptezi, si laptele artificial este special creat pentru a satisface nevoile sugarilor.

Nimeni nu poate sa aleaga in locul tau, dar un lucru e sigur: trebuie sa alegi metoda cea mai bine adaptata stilului tau de viata si al bebelusului tau.

Laptele matern

Acesta contine nutrientii necesari pentru crestere si dezvoltare. Este bogat in apa, proteine, vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, zaharuri. Este un antibacterian natural. Anticorpii prezenti in laptele matern ataca bacteriile si virusurile, protejand copilul. In plus, el mai are inca o virtute: reduce riscul de alergii viitoare in anumite conditii (alaptatul trebuie sa dureze cel putin sase luni si diversificarea nu trebuie sa inceapa inainte de varsta de sase luni).

Cate mese?

Numarul de mese si durata variaza de la un copil la altul. Initial, este recomandat sa se dea piept "la cerere", pentru a satisface nevoile specifice ale copilului. Mesele devin mai putin frecvente in primele saptamani, de la opt sau sase la cinci sau patru. Dar nu subestima ritmul de hranire! Este adevarat ca unii sugari sunt lacomi si sug mult dintr-o data, dar mai sunt si unii care sug putin si au nevoie de mese repetate.

Ingrijire si masuri de precautie

Daca laptele se scurge din san, curata-ti sfarcurile cu apa minerala inainte de a-l hrani pe cel mic. Intre mese se recomanda sa porti sutien cu pernite de unica folosinta sau lavabile, ce absorb scurgerile. In caz de fisuri, trebuie sa folosesti protectii pentru sfarcuri din silicon, necesare pentru a permite vindecarea leziunilor.

Poti sa previi astuparea canalelor de lapte ?

In primele zile de alaptat, canalele cu lapte se pot astupa. Sanii sunt umflati si rosii, si sunt durerosi. In ciuda durerii, poti continua sa alaptezi sugarul. Gratie suptului, copilul va elimina excesul de lichid. O pompa de san poate fi utila. Pentru vindecarea pieptului poti face dusuri, masaje si pune comprese calde. Daca nu se remarca nicio imbunatatire, mergi la medic.

Trebuie sa ai pieptul mare pentru a alapta?

Nu-ti fa griji, sanii sau sfarcurile mici nu au impiedicat niciodata alaptatul. Cu toate acestea, este necesar ca sanii sa fie suficient irigati de vasele sanguine si limfatice.

Si intarcarea?

Mama trebuie sa scada treptat hranirea la san. Daca nou-nascutul este reticent, nu insista si incearca din nou mai tarziu.

Alaptatul este benefic pentru sanatate

Prin alaptare, mama isi revine mai usor la forma de dinaintea sarcinii. Contractiile uterine se accelereaza, iar uterul revine mai repede la dimensiunea, forma si tonusul de dinainte. Se accelereaza pierderea in greutate in primele sase luni dupa nasterea copilului. Alaptarea reduce riscul de cancer ovarian si de san, dar si riscul de osteoporoza asociat cu menopauza.

Laptele artificial

Compozitia sa este conceputa pentru a satisface nevoile copilului si pentru a asigura aportul necesar de nutrienti. Compozitia acestui lapte asigura buna digestie si o asimilare perfecta in organismul sugarului. Laptele pentru bebelusii de sase pana la douasprezece luni este bine dozat in fier, acizi grasi esentiali si vitamine. Intre 10/12 luni si trei ani, este mai bine sa-i dai copilului un lapte special de copii, mai degraba decat un lapte de vaca.



Masuri de igiena

Ca si in cazul alaptarii, e nevoie de o igiena stricta atunci cand ii dai copilului biberonul: spalarea mainilor, sterilizarea biberoanelor, a tetinelor, a dopurilor. Daca bebelusul nu a terminat laptele, acesta nu se pastreaza pentru masa urmatoare. Inainte de a-i da biberonul copilului, testeaza temperatura laptelui prin varsarea catorva picaturi pe incheietura mainii tale.

Biberoanele si bisfenolul A

Fabricarea si comercializarea de biberoane care contin bisfenol A este interzisa in UE. Bisfenolul A este o substanta chimica introdusa in unele cutii din plastic si in biberoane. Cand plasticul se incalzeste, bisfenolul A se degaja si intra in compozitia alimentelor, devenind toxic pentru sanatate. De aceea, cele mai sanatoase biberoane sunt cele confectionate din sticla.

Autor: Nuage

Recomandari