Supermancare pentru bebelusi

Supermancare pentru bebelusi
  calendar_month        
95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume - 830.000 de bebelusi pe an - daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere, arata un studiu efectuat de Salvati Copiii International.

Raportul "Supermancare pentru bebelusi" ( Superfood for babies" ) arata ca, daca bebelusii ar primi colostru - primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.

Mai mult, daca mamele ar continua alaptarea in urmatoarele 6 luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

'Salvati Copiii' considera ca progresul enorm facut deja in reducerea mortalitatii infantile ar putea fi accelerat daca mai multe mame ar fi incurajate sa alapteze.

Din pacate, exista piedici majore in promovarea acestor beneficii:

Lipsa educatiei si a unor demersuri permanente de informare in privinta alaptarii. in unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hraniti cu unt de shea, cafea sau cenusa in prima ora de viata.

Lipsa asistentilor sociali si a moaselor in tarile in curs de dezvoltare

Lipsa unei legislatii care sa protejeze mama. Pentru femei devine astfel o adevarata provocare sa alapteze si sa se intoarca la munca

Practicile de marketing ale unor companii care produc substituenti de lapte matern, ce pot avea ca efect impresia gresita ca laptele praf este cea mai buna alimentatie pentru copii

Studiul "Supermancare pentru bebelusi" subliniaza practicile de marketing chestionabile ale unor companii producatoare de subtituenti ai laptelui matern. Desi exista din 1981 un Cod international adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru practicile de marketing aplicate in cazul substituentilor laptelui matern, acest cod este incalcat adesea.

In estul Asiei si Pacific, numarul mamelor care alapteaza a scazut de la 45% in 2006 la 29% in 2012. in Pakistan, 20% din asistentii sociali au primit materiale promotionale de la reprezentantii companiilor producatoare de substituenti de lapte matern. in China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistentii sociali sau au fost contactate direct de producatori.

In 2010, in Romania a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern (PL-x nr. 734/2011). Proiectul de lege este inregistrat la Camera DeputaAAAAilor (camera decizionala) inca din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sanatate si familie si Comisiei pentru industrii si servicii.
Salvati Copiii Romania a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptarii proiectului de lege.

"Am trimis o scrisoare catre presedintii celor doua comisii, doamnei Rodica Nassar - Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie si domnului Iulian Iancu - Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii, in care am aratat ca este vitala adoptarea acestui proiect de lege.

Vorbim despre inlesnirea alinierii la standardele internaAAAAionale, dar si despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensa pe tema drepturilor consumatorilor, in general, si despre drepturile mamei si copilului, in special. Romania trebuie sa fie parte in dezbaterea pentru instituirea unei legislaAAAAii adecvate si eficiente in domeniul reglementarii marketingului pentru substituentii de lapte matern"
, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv "Salvati Copiii Romania".



In Romania, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in 2011, 15% din copiii nascuti in Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alaptati in prima jumatate de ora de viata, de 3 ori mai multi comparativ cu nou-nascutii din alte maternitati.

Rata copiilor alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata a fost de 20,4%. Alaptarea predominanta este cea mai frecventa forma de hranire a copiilor cu varsta pana la 6 luni.

Cu o instruire adecvata, aceasta practica s-ar putea "transforma" in alaptare exclusiva. Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv la san daca, in afara de san, nu mai primeste alimente lichide sau solide cu exceptia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.

Recomandari