Vizita la nou nascut: sfaturi pentru o impresie excelenta

history_edu redactia ele.ro calendar_month 22 Oct 2012, 15:20
Vizita la nou nascut nu este o misiune usoara, desi entuziasmul unei astfel de vesti fericite te poate face nerabdatoare sa ii feliciti personal pe noii parinti. Din pacate, bebelusul lupta inca sa se adapteze mediului extrauterin, mamica este extenuata si sensibila, iar locuinta poate sa nu fie tocmai ordonata si pregatita de musafiri. Iata cateva sfaturi pentru a face o impresie excelenta in timpul vizitarii unui nou-nascut.
Dupa nastere, lauza isi petrece aproape tot timpul in pat, langa nou-nascutul vulnerabil si fragil. Noii parinti sunt obositi si stresati, coplesiti de zilele dificile dupa externarea din spital, ceea ce inseamna ca o vizita din exterior nu se poate desfasura oricum. Sfaturile de mai jos te ajuta sa faci o impresie excelenta in calitate de oaspete!
Asteapta o invitatie oficiala
Vizitele surpriza nu sunt deloc placute daca un nou-nascut este motivul lor. Asteapta o invitatie oficiala din partea parintilor, fie ca se afla la spital, fie acasa. In caz contrar, nu te astepta la o primire calduroasa, plina de zambete.
Nu uita ca numai rudele apropiate sau prietenii de suflet sunt bineveniti la spital. Restul cunostintelor este cuviincios sa viziteze bebelusul dupa 8-10 zile de la sosirea lui pe lume, inainte de orele 19.
Anunta-ti sosirea
Chiar daca ai fost invitata in ziua "X" sa faci cunostinta cu bebelusul, suna inainte cu cel putin o ora sa ajungi. Asigura-te ca sosirea ta nu coincide cu orele mesei adultilor si intreaba daca mai exista si alte persoane la fata locului. In acest caz, asteapta pana pleaca ceilalti musafiri, aglomeratia este nociva pentru mama si bebelus.
Atentie la sanatate
Iti curge nasul sau ai simptome usoare de raceala? Amana vizita pana te insanatosesti complet, deoarece nou-nascutii pot contacta imediat agenti patogeni din aer, iar sistemul lor imunitar este incapabil sa lupte cu infectiile.
Nu iti lua copiii cu tine
O alta gafa pe care o poti face este sa iti aduci si copiii in vizita. Cei mici racesc usor din pricina timpului indelungat petrecut in colectivitate (gradinita sau scoala), iar cum virusurile si bacteriile se transmit usor pe cale respiratorie, nou-nascutul va fi cu siguranta afectat.
Vizitele scurte, cele mai placute
Un interval de 15-20 de minute este suficient pentru a felicita parintii si a te bucura de imaginea nou-nascutului. O vizita mai lunga de 30 de minute va fi agasanta pentru gazde, mai ales daca nu esti singurul musafir intr-o zi. Retrage-te politicos, chiar daca esti invitata sa mai ramai: insistentele vin din curtoazie, insa ascund o dorinta certa de intimitate.
Atentie la igiena
Igiena este esentiala pentru o vizita in conditii de siguranta la un nou-nascut. Poarta haine proaspat spalate si igienizeaza-ti bine mainile inainte sa intri in camera copilului. Nu atinge nou-nascutul si nu te apropia prea mult de el. Nici mamica nu are nevoie de germeni in plus, de aceea este recomandat sa lasi imbratisarile pentru o vizita viitoare.
Nu folosi parfum
Aroma intepatoare a parfumului este iritanta pentru caile respiratorii ale nou-nascutului si pentru pielea lui sensibila. Expunerea la substante chimice poate provoca probleme de sanatate micutului!
Mancarea sanatoasa este binevenita
Nu te astepta sa fii servita cu bunatati, mamica este slabita si nu are timp sa isi pregateasca ei insasi mese copioase, cu atat mai putin musafirilor. Fa-i o surpriza si gateste ceva delicios, precum o placinta cu branza naturala sau orice alt meniu hranitor. Gestul tau va fi apreciat pe deplin.
Autor: Adelina Dobrin
Alte articole despre