6 mituri despre fertilitate care te impiedica sa concepi

history_edu redactia ele.ro calendar_month 24 Mai 2012, 08:18
Dorinta ta de a concepe un bebe ar putea fi spulebrata de cateva mituri frecvente, care desi au intentii bune si vor sa ajute, in realitate nu fac decat sa iti ingreuneze efortul de a ramane insarcinata .
Iata cele mai vehiculate mituri legate de ovulatie, de momentul potrivit in care sa faci sex pentru conceptie, despre cauzele infertilitatii, dar si despre multe alte aspecte care sunt neadevarate si care te pot impiedica sa ramai mai repede gravida!
1. Doar femeile au probleme de fertilitate
Se crede, in mod gresit, ca doar femeile sunt cele care nu pot concepe copii si care sufera de infertilitate.
De cate ori un cuplu se confrunta cu probleme de fertilitate, prima luata in vizor este femeia.
Adevarul este ca in aproape jumatate dintre cazurile care se prezinta la medic cu diagnostic de infertilitate, barbatul este cel care are probleme.
2. Problemele de fertilitate apar la femei abia dupa 30 de ani
Chiar daca fertilitatea incepe sa scada odata cu varsta, se considera gresit ca pana la 30-35 de ani femeile sunt protejate de probleme care le-ar putea impiedica sa conceapa un copil.
Fertilitatea scade in mod natural dupa 30 de ani, dar exista si alte cauze ale infertilitatii, care te pot impiedica sa concepi. Este indicat sa mergi la medic atunci cand incerci mai multe luni consecutiv sa faci un bebe si constati ca nu reusesti.
3. Sexul zilnic favorizeaza fertilitatea
Nu cantitatea sexului este importanta atunci cand vrei sa ramai gravida, ci momentul in care intreprinzi actele sexuale.
Nu poti ramane insarcinata decat in perioada ovulatiei, deci cel mai important este sa cresti numarul partidelor sexuale cu cateva zile inainte si in timpul ovulatiei.
Acest lucru nu inseamna ca nu ai voie sa faci sex in restul perioadei. Important este sa nu iti pui prea multe sperante in faptul ca si ramai insarcinata mai repede.
4. Anticonceptionalele afecteaza fertilitate
Dimpotriva, sustin specialisti, anticonceptionalele nu doar ca iti protejeaza sansele de conceptie, dar te ajuta sa tratezi o parte dintre problemele care iti pot afecta fertilitatea.
Piluelele contraceptive regleaza ciclul menstrual, reduc chisturile ovariene si simptomele endometriozei, toate fiind posibile cauze ale infertilitatii.
5. Trebuie sa astepti cateva luni dupa anticonceptionale ca sa concepi
Nu te lua dupa unul dintre cele mai comune mituri despre fertilitate si anticonceptionale. Nu trebuie sa astepti luni de zile dupa ce renunti la pastile, pentru a incerca sa ramai gravida.
Poti face un copil chiar si a doua zi dupa ce ai renuntat la ele. Nu s-a dovedit pana acum ca asteptarea ar fi mai benefica in vreun fel pentru conceptie sau fat sau ca obtinerea prea rapida a sarcinii dupa oprirea lor ar afecta copilul.
6. Ovulatia apare mereu in ziua a 14-a
Majoritatea specialistilor si articolelor de specialitate se foloseste de un exemplu clasic atunci cand explica ciclul menstrual al unei femei sau depistarea ovulatiei.
Se explica adesea faptul ca la un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare de obicei in ziua a 14-a. Insa nu inseamna ca toate femeile sunt la ovulatie in ziua aceasta. Depinde foarte mult de lungimea ciclului menstrual si de cat de regulate sunt ciclurile, pentru a putea calcula zilele fertile dintr-o luna, un lucru nu intotdeauna usor de aflat.
Autor: Daniela Ganciu
Alte articole despre