Adolescentul si gasca: ce rol mai are mama?
history_edu ele.ro calendar_month 26 Aug 2010, 08:56
"Lasa-mi prietenii in pace!" Iata ce defensiv e adolescentul atunci cand parintii incearca sa se bage in treburile lui. Nu mai stii care e rolul tau in viata copilului? Sa aflam cate ceva despre prieteniile adolescentului si despre rolul mamei in aceasta afacere.
De ce gasca e mai importanta ca orice?
Adolescenta incepe astazi la 8 ani si se termina pe la 15. La aceasta varsta, gasca e foarte importanta, ea reflectand nevoia de a apartine unui grup, este o metoda de separare de parinti.
Adolescentul isi doreste autonomie . El nu mai are nevoie de autoritate, ci vrea sa iasa din carapace si sa se faca mare, vrea sa-si gaseasca semeni, caci impreuna se simt puternici.
Atunci parintii incep sa-si imagineze tot ce-i mai rau, insa nemotivat, caci acest comportament este sanatos si necesar.
Ce faci cand nu esti de acord cu gasca?
Atentie la prejudecati!
Adesea, angoasele parintilor duc la prejudecati asupra prietenilor adolescentului. Ei isi fac o idee rapida asupra grupului, fara ca macar sa-i cunoasca pe acei tineri. Uneori, parintele este pur si simplu gelos pe amicii care-i acapareaza odorul.
Ii spui copilului ca nu-ti plac prietenii sai?
Nu trebuie sa-i spui in mod direct si brutal ca nu esti de acord cu gasca lui. Cand ii denigrezi prietenii, de fapt ii arati ca nu e apt sa faca alegeri inteligente. Uneori e mai bine sa te abtii si sa ramai vigilenta. Daca esti de parere ca poate aparea un pericol, avertizeaza-ti copilul. Cum ii spui? Nu asa: "Nu-mi place de prietenul tau.", ci asa: "Comportamentul sau imi da de gandit."
Ii interzici sa-si vada gasca?
Educatia nu se face cu forta. Nu poti interzice o relatie. Daca un adolescent vrea sa fumeze, va fuma. Nu poti sa faci nimic, trebuie sa-l lasi sa-si traiasca viata. Daca te vei opune, vei da nastere la conflicte.
Adolescentul a retinut lectiile date de parinti
Educatia incepe la nastere. In copilarie se deprind valorile, iar la adolescenta lucrurile sunt deja cunoscute. Acum sunt de ajuns cateva treziri la realitate, din cand in cand. Adolescentii pot gandi si singuri. Ei inteleg mesajele si sfaturile parintilor. Sunt constienti ca parintii le vorbesc despre lucruri reale. Nu uita ca ei apartin unei generatii informate, multumita internetului.
Nu intra in panica
Daca esti panicata, ii transmiti angoasele si adolescentului, si nu e bine. El va minti ca sa te protejeze sau sa nu te panicheze pentru nimic. Te intelegem daca ti-e teama de droguri si alcool, dar in rest fii cool. Increde-te in instinctul tau de mama, vorbeste si cu tatal copilului si vedeti daca aveti de ce va teme.
Esti o mama bagacioasa?
Nu intra cu bocancii in intimitatea adolescentului. Rolul tau de mama presupune sa intervii, sa-l ghidezi, sa-l protejezi, dar niciodata sa-ti bagi nasul in lumea copilului. postul tau este unul de observare, de vigilenta.
Daca vrei sa-l controlezi, iar copilul simte asta, risti sa creezi un rebel si sa dai nastere la conflicte. Cum sa stii mai multe despre prietenii lui? Invita-i acasa, deschide usa pentru amicii lui.
Alte articole despre