Bacalaureat 2012: cum iti ajuti copilul sa scape de emotii

Bacalaureat 2012: cum iti ajuti copilul sa scape de emotii
  calendar_month        
Terifiantul Bacalaureat 2012 a inceput in mod oficial, iar tu nu stii cum sa iti ajuti copilul sa scape de emotii . Chiar daca nu ii mai poti alina bataile accelerate ale inimioarei cu o jucarie preferata ca odinioara, sprijinul tau moral este chiar mai important la aceasta rascruce de drumuri. Atitudinea ta si felul in care motivezi viitorul adult sa reuseasca sunt factori-cheie in succesul examenului maturitatii.

La fel ca anul trecut, probele pentru Bacalaureatul 2012 vor fi sustinute in prezenta camerelor de supraveghere intimidante, care cresc nivelul de stres al candidatilor in mod considerabil. Iata de ce banalele emotii iau si ele proportii atat de mari, incat copilul tau risca sa dea un randament inferior cunostintelor sale reale.

Evita acest scenariu sumbru si fii o mamica-psiholog veritabila, cu ajutorul urmatoarelor strategii utile pentru un Bacalaureat 2012 de succes.

1. Reducerea presiunii

Presiunea de pe umerii copilului tau este enorma, de aici si predispozitia sa de a ceda in fata emotiilor, a stresului si a previziunilor sumbre. Cand mass media descrie examenul de Bacalaureat in termeni de "proba de foc" sau "calvar", ultimul lucru de care adolescentul tau are nevoie este sa ii amintesti si tu ca examenul este ultima frontiera pe care trebuie sa o treaca, altfel va fi inghitit de abisul unei vieti ratate.

Spune-i ca esti alaturi de el si il sustii cu toata increderea, dar ca il vei iubi cel putin la fel de mult in cazul unui esec.

2. Programarea recapitularilor

Fii alaturi de copilul tau la modul concret, nu doar prin amenintari sau porunci de "a pune mana pe carte". Programeaza-i recapitularile cu ajutorul unui orar relevant, faceti "repetii" pentru probele orale (tu in rolul examinatorului), recititi impreuna conspectele si lauda-i progresele.

Dati impreuna proba scrisa la limba romana rezolvand testele standard, in cele 3 ore alocate examenului. In acest mod, va invata mai usor sa se incadreze in timp si va avea un tonus mai bun in compania ta.

3. Atitudinea pozitiva

Intr-un ocean de negativism si critici, atitudinea pozitiva este extrem de importanta pentru puiul tau emotionat. Glumeste, ajuta-l sa se relaxeze psihic, povesteste-i cat de frumoasa va fi apoi viata de student sau descrie-i vacanta de vara de care se va bucura dupa ce totul se termina.

Motivatia este cruciala pentru un randament de 100%, iar gandirea pozitiva va atrage dupa sine doar motive de bucurie. Garantat.

4. Relaxarea

Extenuarea poate sa stea in calea reusitei oricarui copil, oricat ar fi el de eminent. Asadar, asigura-te ca emotionatul tau ia cate o pauza de 10-15 minute la fiecare ora de repetat si ca se relaxeaza 2-3 ore pe zi, asa cum ii place.

In acest mod, creierul va fi mult mai capabil sa se concentreze in redarea informatiilor, dar si sa sintetizeze logic cunostintele inregistrate.

5. Increderea in sine

Mai importanta decat orice altceva este increderea in sine. Ajuta-l sa fie increzator in fortele proprii si sa paseasca in sala de examen cu convingerea ca va impresiona profesorii. Atitudinea de invingator cantareste mai mult decat talentul sau aptitudinile, spun psihologii.

Propune-i sa isi imagineze cum se asaza in fata comisiei sau a foii de examen, raspunzand corect la toate intrebarile. Roaga-l sa se concentreze pe senzatia de relaxare si implinire din acele momente sau sa isi inchipuie orice scenariu il ajuta sa creada cu adevarat ca va face o treaba excelenta.
Autor: Adelina Dobrin
Recomandari

Newsletter Ele.ro

Murphy
  • person

    "personalitatea este pentru om ceea ce este parfumul pentru o floare"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right