Baia copilului
history_edu ele.ro calendar_month 26 Feb 2008, 10:13
Baia poate reprezenta un moment foarte distractiv pentru toata familia. Asigura-te insa ca acest moment ramane amuzant si sigur prin prezenta ta in incaperea de baie pe tot parcursul ei. Deasemenea verifica daca temperatura apei ramane la 37 grade C.
Inecul si oparirea reprezinta principalele riscuri la care este supus copilul pe parcursul baii, cu incidenta foarte ridicata in cazul copiilor de varste mici. Studiile au aratat niste statistici ingrijoratoare conform carora la 15% din copiii care s-au inecat moartea a survenit in timpul baii.
Pericolul de a aluneca sub apa din cauza suprafetei alunecoase a cazii de baie este foarte mare, iar uneori, din cauza lipsei de zgomot in timpul alunecarii, acest dezastru se poate produce fara ca macar mama sa fie constienta de eveniment.
De asemenea bebelusii, din cauza structurii foarte sensibile a pielii, prezinta un risc crescut de oparire. Temperatura optima pentru baia copilului se incadreaza undeva intre 37°C si 38°C (cu mentiunea ca in cazul nou-nascutului aceasta este de 36°C), in timp ce adultii prefera temperaturi intre 42°C si 43°C.
Cele patru reguli de aur ale imbaierii optime sunt:
Intotdeauna supravegheaza copilul in baie, mai ales daca are varsta sub 5 ani.
Verifica intotdeauna daca temperatura apei din baie este intre 37°C si 38°C, inainte de a introduce copilul in cada.
Pregateste din timp tot ceea ce ai nevoie, astfel incat sa poti sta cu copilul pe parcursul baii si sa nu fii nevoita sa iesi din incapere pentru un obiect uitat. .
Da drumul apei din cada sa se scurga imediat ce baia a luat sfarsit.
Lucruri utile de stiut de catre mamici pentru o baie cat mai sigura:
Stai cu copilul pe perioada baii. Din cauza ca inecul poate surveni in doar cateva secunde, fereste-te de orice lucru ti-ar putea distrage atentia sau te-ar determina sa parasesti incaperea, chiar si pentru putin timp.
Scoate telefonul din priza pe perioada baii sau porneste robotul telephonic, in cazul in care esti doar tu cu copilul in casa. Altfel, in timpul cat vei fi nevoita sa raspunzi la telefoane sau la usa dezastrul se poate produce.
Verifica cu atentie temperatura din apa, pana sa imbaiezi copilul. Poti face acest lucru foarte usor prin introducerea mainii in apa, pana la incheietura. Daca ai senzatia de fierbinte, cu siguranta temperatura apei este prea mare pentru pielea copilului. Foarte utile sunt si termometrele de baie, speciale pentru indicarea exacta a temperaturii apei din cada.
Da drumul in acelasi timp atat la apa calda, cat si la cea rece. Daca e nevoie sa maresti temperatura apei, mai degraba adauga apa calduta, decat direct fierbinte, caci se poate intampla ca exact in acel moment copilul tau sa intinda manuta catre apa si sa se arda.
Nivelul apei din cada sa fie suficient pentru baie si joaca, insa nu mai ridicat. Un nivel pana la mijlocul copilului este mai mult decat suficient atat pentru baie cat si pentru zbenguiala din apa.
Pune prosoape pe suprafetele reci din jurul cazii, astfel incat copilul tau sa nu aiba un soc din cauza diferentei de temperatura la iesirea din baie.
Alte articole despre