Banii de buzunar: pro sau contra?

Banii de buzunar: pro sau contra?
  calendar_month        
Multi parinti se intreaba dau e bine sau nu sa le dea bani de buzunar copiilor lor si in ce conditii ar fi mai bine sa le dea totusi ceva bani. Sa lamurim lucrurile!

La ca varsta ii dai bani de buzunar copilului?

De-abia cand copilul stie sa numere, adica pe la 6-7 anisori, poti sa-i dai bani de buzunar. Inaintea acestei varste, el nu este constient de valoarea banilor si poate sa-i piarda foarte usor.

Banul - o metoda buna de a responsabiliza copilul

Incepe prin a-i da copilului cativa lei pe saptamana si continua astfel pana la 12 ani. Dupa aceasta varsta poti sa maresti suma, lasandu-i astfel posibilitatea sa faca economii si sa-si cumpere un obiect mult dorit.

In adolescenta, nevoile sale cresc, in functie si de ceea ce vede la alti copii, dorindu-si haine de marca si gadgeturi la moda.

El poate chiar sa-ti ceara sume exorbitante fara sa-si dea seama de asta, fiind sub influenta amicilor. Adu-l cu picioarele pe pamant, explicandu-i ca nu ai bani pentru capriciile sale. Daca isi doreste intr-adevar un obiect scump, spune-i sa faca economii pe o perioada mai lunga de timp, pentru ca tu nu-i vei mari alocatia.

Nu-l santaja

Adesea, parintii le dau copiilor bani de buzunar in schimbul rezultatelor bune la scoala sau cand ajuta la treburile gospodaresti. Aceasta nu e o idee buna, caci copilul trebuie sa inteleaga, de mic, ca rezultatele scolare bune ii asigura lui un viitor stralucit, iar ajutorul in casa e un lucru cat se poate de normal, fiind doar membru al familiei.

Nu compensa absenta ta cu bani

Daca absentezi adesea din viata copilului tau, poti fi tentata sa-i dai bani de buzunar pentru a compensa iubirea pe care n-ai avut timp sa i-o dai sau pentru a-ti mai linisti constiinta incarcata.

E o greseala, caci actionand astfel nu numai ca nu vei reusi sa compensezi afectiunea de care duce lipsa copilul, ci acesta risca sa nu cunoasca niciodata valoarea banului. In plus, unii copii inteleg despre ce e vorba si incep sa ceara din ce in ce mai multi bani.

In concluzie, chiar daca e greu, fii ferma in orice circumstanta si obisnuieste-te sa-i dai copilului sume mici, dar in mod regulat. Doar asa el isi poate face o idee despre valoarea reala a banilor, lucru care il va ajuta sa se maturizeze.

Recomandari