Cat de toleranti sa fim cu copii

Cat de toleranti sa fim cu copii
  calendar_month        
De cate ori nu ti s-a intamplat sa privesti o mama incapabila sa potoleasca toanele copilului ei de pana in 10 ani?

Nici un argument, nici o amenintare nu putea sa il linisteasca. Dimpotriva, cu cat ea incerca mai mult sa ii schimbe comportamentul cu atat copilasul exagera: se trantea pe jos, tipa, arunca in dreapta si stanga cu toata mancarea pe care o gasea in fata sa.

Despre un astfel de copil spunem ca este rasfatat.

Cum ajunge el oare sa fie astfel? Astazi parca se comunica mai bine, ei au mai multa incredere in noi si ne impartasesc mai multe, facem mai multe lucruri placute impreuna.

Copiii sunt luati acum peste tot: in vacante, la restaurant, in parc. Psihologii sunt de parere ca atitudinile incontrolabile ale copiilor vin din tendinta parintilor de a le oferi prea mult si de a le cere prea putin in schimb.

Parintii au dorinta normala de a-si apara copii de orice neplacere si fac asta cu atat mai mult cu cat capacitatile lor financiare le permit sa le ofere mai mult.

In acest fel insa nu ii ajuta pe copii sa capete maturitate emotionala, sa se priveasca cu onestitate, sa fie atenti la ceilalti, sa preia initiative si sa amane o placere, sa invete din greseli si sa mearga mai departe, sa-si accepte lipsurile si sa suporte consecintele atunci cand gresesc.

Daca suntem prea indulgenti material si emotional copii nostri nu isi vor dezvolta un caracter sanatos care sa ii ajute atunci cand vor fi pe picioarele lor.

De aceea este important ca si parinte sa stii sa stabilesti limite fara a avea sentimente de vinovatie, sa iti inveti copilul sa se autocontroleze si sa infrunte lacomia.

Ce se intampla daca esti prea indulgent cu copilul tau

Nefiind supusi la privatiuni copii nu inteleg in mod realist care sunt limitele si posibilitatile lor si prin urmare nu isi dezvolta abilitatea de a le face fata.

Astfel ei devin mult mai vulnerabili in fata stresului, prea agresivi sau depresivi, rasfatati, invidiosi, prea nemotivati sau competitivi.

Lipsa de autocontrol ii face posibile victime ale drogurilor, alcoolului sau aventurilor sexuale riscante.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Frantura -3-
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right