Cat TV consuma copilul dumneavoastra?

Cat TV consuma copilul dumneavoastra?
  calendar_month        
Copiii mici si prescolari nu fac nici o diferenta intre ceea ce vad la TV si intamplarile din realitatea lor imediata.

Probabil ca ati observat deja ca unii dintre copiii verifica in spatele televizorului, convinsi fiind ca este o "poarta" catre o alta lume!!

Confuziile nu pot fi excluse, iar uneori sunt chiar o regula - copiii invata prin imitare, si frecvent imita ceea ce au vazut.

Numai cand capacitatea cognitiva este suficient dezvoltata pentru a deosebi cu precizie realitatea de fictiune (in jurul varstei de 6 ani) un copil poate eticheta input-ul senzorial ca fiind "real" sau "fals". Abia atunci, TV sau cinematograful devin, intr-o oarecare masura, inofensive pentru copil.

Oricum, sentimentele declansate de ceea ce vede la TV sunt traite si de copii mai mari la fel de intens ca in viata reala.

Doar si noi, adultii stim asta (nu ati plans niciodata la un film?) Cand Pinocchio e prins de vulpea si motanul de la circ, copilul se ascunde cu groaza dupa fotoliu - si foarte probabil noaptea va avea un cosmar si o va striga pe mama.

Studiile demonstreaza clar agresivitate crescuta si desensibilizare la violenta in randul copiilor "veterani" ai emisiunilor TV. In plus, reclamele au un impact enorm asupra comportamentului de consumator al copiilor.

Cel mai bine:

Promovati o viata fara TV. Alternativele? Plimbarea, sportul, lectura, somnul. Veti avea cu totii timp mai mult pentru a fi impreuna cu prieteni, pentru viata de familie, pentru a discuta. Copiii invata din acest tip de interactiuni, nu din emisiuni tv.

Controlati strict vizionarea TV. Evitati disputele zilnice, plasand televizorul in dormitorul parintilor.

Instituiti regula: "Ai nevoie de permisiunea mea sau a tatei ca sa aprinzi televizorul, si atunci urmaresti o singura emisiune".

Cu un program TV puteti alege, saptamanal, impreuna cu copilul, emisiunile potrivite - si il puteti invata pe copil sa foloseasca televiziunea cum foloseste o biblioteca sau internetul.

Limita sa fie impusa tinand cont de varsta celui mai mic copil. Pentru un copil intre 6-10 ani - maximum 40 minute/zi. Un puber-adolescent poate urmari un film de 90 minute.

INTOTDEAUNA ramaneti cu copiii in fata TV. Puteti afla astfel ce anume ii intereseaza, si puteti discuta cu ei ce au vazut.

Nu se mananca si nu se bea nimic la TV.

NICIODATA nu instalati un televizor in camera copilului.

Copii fericiti, sanatosi, autonomi, creativi si responsabili, crescuti intr-un climat plin de dragoste - iata o mare provocare pentru toti parintii. Fiindca adesea a creste un copil poate fi extrem de solicitant si de frustrant.

Desi se fac scoli inalte pentru a deveni competent intr-o anumita profesiune, la noi se considera, pana de curand, ca profesiunea de parinte se "fura" de la proprii parinti, cu bune si cu mai putin bune.

A invata sa fii parinte este un proces de educatie complexa. Nu exista o reteta magica sau un anumit curriculum standardizat. E nevoie de actiune, de interactiune, de reflexie si de schimbare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Iubesc cum nu am mai iubit
  • person

    "iubesc cu pasiune"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right