Ce inseamna un copil fericit?

Ce inseamna un copil fericit?
  calendar_month        
Deseori parintii si copii isi imagineaza diferit fericirea.

Parintii gandesc uneori in felul urmator: daca copilul este hranit, imbracat si primeste de ziua lui jucaria mult dorita - inseamna ca este fericit. Insa nu este atat de usor sa stim daca este copilul fericit sau nu.

Specialistii psihologi sustin ca un copil fericit este predispus:
sa aiba sentimente si emotii fata de ceilalti
sa poata sa distinga diferite sentimente
la 3.5 ani - intelege sentimentele altor persoane si isi exprima intelegerea lor
la 4,5 ani - poate sa-si inteleaga comportamentul si sa-si descrie sentimentele

In general, un copil fericit - este acel copil, care:

stie ca este iubit (indiferent de ce decizie ar lua si ar face)
simte ca este protejat
participa la "deciziile si discutiile adultilor"
isi da seama ca este special si unic
este incurajat si recompensat de parinti
este pretuit

Parintii trebuie neaparat sa isi ajute copilul sa devina fericit. Ce trebuie sa faceti pentru asta?

Iubiti-va copilulDaca iti vei iubi copilul asa cum este, copilul va simti acest lucru si va fi cel mai fericit.

Daca o particica a personalitatii lui nu va place, va enerveaza, el va simti acest lucru si pur si simplu o va ascunde si nu va fi deloc fericit pentru acest lucru.

Intotdeauna fii de partea lui si iubeste-l asa cum este el, cu calitati si defecte.

Ajutati-l sa se descurce

Copiilor le place sa obtina rezultate, pentru asta trebuie sa ii ajutam sa isi propuna un obiectiv, un scop si sa le atinga.

Daca il lasam singur sa se descurce cu greutatile, creste neincrezator, intrebandu-se daca face bine sau nu. Un copil sta cu placere sa vada cum se descurca un adult in anumite situatii si incepe sa imite.

Varianta ideala este de a lucra impreuna la ceva. Cu cat mai multa atentie, mai multa sustinere, mai mult ajutor va primi copilul din partea adultilor, cu atat mai mult se va simti fericit.

Ingaduiti-i sa fie preocupat

Iti mai aduci aminte cand ultima oara ai fost atat de preocupata, incat nu mai vedeai nimic in jur? Copii mici pot sa faca acest lucru ca nimeni altul.

Cand sunt procupati si entuziasmati de un joc, nu-si mai amintesc de nimic. De la parinti se cere doar sa ii lase sa se joace si sa fie in lumea lor.

Cu cat creste colpilul, cresc si cerintele fata de el, care nu-l lasa sa se mai bucure cu aceeasi intesitate - regim, scoala, lectii, si alte preocupari.

Nu uita ca ambitiile tale si dorintele copilului - nu sunt acelasi lucru. Incearca sa ii dai posibilitatea sa fie el insusi, sa aleaga si sa se convinga singur in privinta lucrurilor care ii plac.

Daca copilul este preocupat de ceva si vrea sa se consulte cu tine - primeste asta cu bucurie. Este ideal daca aveti hobby-uri si il veti putea "virusa" si pe el, de exeplu a juca sah. Astfel se va crea o relatie si mai frumoasa intre voi.

Riscul lucrurilor noi
93430.jpg


Fiecare copil are nevoie de impresii si sentimente noi. Copii se comporta diferit in acest caz.

Uneori abia astepta sa descopere teritorii necunoscute, alte ori ii este frica. Ajuta-l sa depaseasca teama dandu-i detalii despre acel lucru de care ii este frica si fa-l sa-si doresca sa cunosca acele noi lucruri.

Cea mai mare greseala a parintilor este de a-i spune unui copil precaut urmatoarele cuvinte: esti "las", "fricos", "timid".Copilul in continuare se va ascunde dupa usa, cand vei primi invitati neconoscuti. Trebuie sa intelegi ca el cauta ajutorul si sprijinul tau pana se familiarizeaza cu anumite lucruri noi.

Supararea

Nu trebuie sa il tii in totalitate deoparte de situatiile neplacute, fiindca mai tarziu nu va putea sa le faca fata.

Aici trebuie sa aveti un sprijin moderat, este nevoie sa gasiti calea de mijloc in a controla situatia in totalitate si sa il lasi singur sa se descurce.

Fata de sentimentele unui copil trebuie sa te comporti la fel ca si fata de cele ale adultilor. Sentimentele lui de supararea sunt ca si a adultilor. Nu radeti de sentimentele lui, s-ar putea sa il raniti involuntar.

Va doresc sa aveti copii fericiti si sa fiti multumite de odraslele voastre!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Intalnirea cu liderele din luna octombrie
  • person

    "povestea o scriem in fiecare zi, impreuna..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right