Ce ne separa si ce ne apropie: scoli particulare vs. scoli de stat

Ce ne separa si ce ne apropie: scoli particulare vs. scoli de stat
  calendar_month        
Mi-a fost greu atunci cand, din motive obiective, a trebuit sa il mut pe fiul meu de la o scoala particulara la o scoala de stat.

M-am trezit dintr-o data, in prag de clasa a II-a cu aceleasi dileme pe care le au parintii atunci cand copilul lor intra in scoala, in clasa I.

Mi-am facut o lista cu tot ceea ce voiam sa aflu de la fiecare scoala, despre ce m-ar fi interesat sa stiu despre viitoarea invatatoare a fiului meu si cu ea m-am prezentat la portile catorva scoli "recomandate".

Trecandu-le pragul, am scris o noua poveste adevarata insa pe care doresc sa v-o impartasesc pentru ca poate, impreuna, putem schimba ceva. Ce desuet, ce invechit, ce fara valoare suna fraza aceasta. Noutatea si nevoia pe care o reclama sunt insa foarte actuale.

Lucrand patru ani intr-o scoala particulara dupa alti cativa intr-o scoala de stat, stiu ce inseamna, pentru mine, cel putin, diferentele dintre ele.

Fiti pregatiti si pentru lucruri bune si intr-o parte si in alta, iar concluzia, adica catre ce parte inclin eu, daca are vreo importanta, trageti-o voi.

Am omis un aspect important - ceea ce ma framanta cu privire la acest aspect nu tine de faptul ca parintii care isi inscriu copiii in sistemul particular au automat o situatie financiara care le permite acest lucru.

Nu - aici este vorba despre ideea de carte de vizita, despre imaginea pe care o promoveaza scolile si de sentimente de exarcerbare a umilintei sau, dimpotriva, a mandriei pe care astfel de scoli le pot provoca parintilor.

Noi, parintii, suferim si ne bucuram alaturi de copiii nostri. Ele, scolile, trebuie deci sa ne trateze cu respect cel putin pentru acest lucru.

In etapa de prospectare, mergem noi, parintii, plini de emotii la scoala sa aflam informatii. Se prefigureaza acum doua scenarii posibile:

a. La scoala de stat (la cele mai multe, desi exista si cateva exceptii) nu prea are cine sa iti dea informatii altele decat cele pe care le stii oricum - program, nr. de copii in clasa etc.

Dar nu numai pentru asta ne-am dus noi acolo personal; pe lista noastra erau mult mai multe de bifat, nu-i asa? Nu este insa nimeni dispus sa vorbeasca - dl. director, daca este acolo in aceasta etapa, se va opri o secunda din drumul catre cancelarie si din privire ne va spune - "Astia suntem, iar daca nu va place, nu-i nici o problema".

Plecam smeriti mai departe si incercam la secretariat, aducandu-ne aminte ca aveam prin geanta o ciocolata salvatoare. Dna secretara insa e prea ocupata si ne trimite oricum la "sefu`", singurul in masura sa spuna ce trebuie.

Asa ca inchidem usa dupa noi, incercand sa intelegem cu ce am gresit - ne era oare sifonata haina sau poate a observat dna. secretara ca geanta era numai imitatie Gucci? Al doilea gand este apoi, in spiritual specific al educatiei pe care ti-o da societatea in mod indirect - "pe cine cunosc in scoala asta sa imi recomande o invatatoare".

Invatatoarea - cuvant sau nume cheie. S-o cunosti inainte de debutul anului scolar, sa le cunosti pe toate doamnele invatatoare la care ne-ar putea fi repartizat copilul - nici vorba. Este un tabu pe care nu l-a atins idea de concurenta, de competitivitate si chiar de comunicare.

Nu suntem toti profesori ca sa putem discuta in limbajul profesiei cu "doamna", dar suntem toti dornici sa o cunoastem inainte pentru a avea macar sentimentul ca am facut o alegere in cunostinta de cauza. Bietii de noi, ne multumim cu "sentimente" pentru ca de certitudini nu poate fi vorba.b. Repetam demersul la o scoala particulara. Vreau insa in acest moment sa anunt clar ca nu discutam acum aspectele educationale si calitatea actului de invatamant desfasurat in toate aceste scoli. Ca si cele de stat, si cele particulare sunt scoli si scoli, iar criteriile de evaluare educationala aici sunt de multe ori diferentiate.

Discutam insa despre comunicare, abordare, relatie cu potentialul client, concurenta si in final respect.

Astfel, dorim sa ne inscriem copilul intr-o scoala particulara - este ceea ce spunem la telefon sau la interfon. Directorul, daca nu are timp atunci, pe loc, si-l face sau ne retine nr. pentru a ne contacta personal.

La discutie, jena de a pune intrebari este inlocuita automat de discursul directorului care, sincer, uneori, pare fara sfarsit. El vrea sa isi promoveze scoala. Vrem sa vizitam - de ce nu? De alfel, trebuie sa fie ceva deosebit, specific cu care scoala aceasta sa se poata mandri.

Invatatorul - cine este? Nici o problema - putem aranja o intalnire. Sa vedem niste caiete? Pofiti in clasa (in pauza, evident). Nu stiti drumul la plecare? Nici nu trebuie - doar va conduce directorul.

Marturisesc ca nu am vizitat toate scolile particulare din Bucuresti, doar cateva dintre ele, dar representative. Acest al doilea scenariu este unul trait de mine in cateva dintre ele si pus in practica ca director al uneia anume.

Pana la urma insa va intrebati de ce am scris toate acestea pentru oricum toata lumea le stie. Chiar daca toata lumea stie, nimeni nu spune nimic despre abordarea parintilor in sistemul de stat la fel cum de altfel, public, nimeni nu spune nimic despre ofensa adusa bunului simt de preotii care tin alaiuri intregi de nuntasi in fata bisericii pana se face targul cu nasii in altar.

Eu vreau sa spun ca iubesc meseria de dascal si ca este timpul ca scoala de stat sa invete de la invatamantul particular respectul pentru idea de client. Nu toate scolile de stat abunda in copii, si atunci?

Atat imi doresc - o atitudine profesionista in tratamentul meu ca parinte, in orice moment m-as afla in scoala de stat pentru ca ar fi primul indiciu ca si copilul meu va fi in siguranta din acest punct de vedere.

Noi, parintii, deci, am ajuns in stadiul in care putem spune NU si putem misca roata comunicarii si a respectului fara sa ne fie "jena". Stim cu totii ca se platesc destui bani si la stat - daca pentru asta ne-ar fi fost jena.

Si apoi, educatie pentru copii fara respect fara parintii lor? Mi se pare un non-sens, mie ca profesor care doreste sa promoveze si scoala de stat si pe cea particulara ca alternativa.

Respect, comunicare, independenta si responsabilitate sunt atribute si abilitati pe care mi le doresc pentru copilul meu. "Sa fie libera si responsabila" imi spunea o prietena ca fiind ceea ce isi doreste pentru fiica ei.

Nu credeti ca sunt si atribute pe care scolile ar trebui sa le aiba ca institutii pentru a le putea imprima copiilor?

Ca si test, informati-va despre orele de comunicare de la clasele I - IV si, mai interesant, despre ce se mai discuta la orele de dirigentie. Daca se mai discuta ceva.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

COPILARIA...
  • person

    "traiesc ... visand la o viata mai buna!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right