Cititul alaturi de prescolari

Cititul alaturi de prescolari
  calendar_month        
Incurajeaza-i pe cei mici sa descopere lumea literelor, cu ajutorul a sase activitati distractive:

1. Jucati-va cu literele

Copiilor le place sa transcrie cuvinte. Scrie-i numele cu majuscule si sugereaza-i sa-l reproduca cu ajutorul literelor de jucarie, stickerelor cu litere sau al magnetilor. Apoi, indeamna-l sa deseneze si el aceleasi litere pe hartie.


Nu-ti face probleme daca transcrie literele de la coada la cap sau amestecate sau daca tine creionul ciudat - totul este in ordine, este normal la varsta lui sa incerce sa scrie in toate felurile.

2. Ce cuvant incepe cu…

Conexiunea litera-sunet este unul dintre primii pasi in deprinderea cititului. Joaca cu cel mic un joc simplu, folosind cuvintele lui preferate. il poti intreba, spre exemplu: "Cu ce litera incepe cuvantul f-f-fotbal?". Dupa ce copilul tau va da raspunsul corect, gasiti impreuna cat mai multe cuvinte care sa inceapa cu litera respectiva, identificata de el.

3. Micul scriitor

La varsta de 3-4 ani, copiii pot fi foarte vorbareti. Avand acest avantaj, puteti incerca sa scrieti o carte impreuna. incepeti cu ceva simplu, cum ar fi descrierea unei zile pline distractive in parc sau petrecerea aniversara a unui prieten. Folosind un caiet, scrie doar una sau doua propozitii spuse de cel mic pe cate o pagina. Apoi, citeste-i-le incet, rugandu-l la final sa ilustreze prin desene fiecare pagina in parte.

4. Lectura interactiva

Dialogati in timpul lecturii, nu citi doar tu. La finalul unei pagini, il poti intreba pe cel mic, de exemplu, ce crede ca se va intampla in continuare. La sfarsit, de asemenea, il poti provoca sa-si imagineze un alt final sau ce se va intampla cu personajele dupa aceea.

5. Scoate literele afara

Copiilor le place sa-si foloseasca cat mai mult simtul tactil. Asa ca incurajeaza-i sa deseneze litere in nisip, pe pamantul umed sau, de ce nu, sa le contureze pe cer. Data viitoare cand sunteti la mare sau la munte, utilizati la maximum nisipul sau zapada.

6. Nu te limita la povesti

incearca sa-l faci pe cel mic sa fie interesat si de alte informatii, nu doar de fictiune. La librarie, uitati-va impreuna peste carti si descoperiti-le pe acelea care contin subiecte ce l-ar putea interesa: dinozauri, masini, viata piratilor s.a.m.d. Ilustratiile trebuie sa fie din belsug, pentru a-l ajuta sa retina vizual cat mai bine informatiile.

Citeste impreuna cu copilul tau cele mai frumoase povesti!

Povesti si enciclopedii pentru toate varstele sunt disponibile la www.librariacopiilor.ro.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

iubire
  • person

    "nu pot sa imi dau seama de ce a tebuit sa astept 30 de ani ca sa il intalnesc!!!unde a fost pana acu"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right