Comunicarea cu fiul tau adolescent

Comunicarea cu fiul tau adolescent
  calendar_month        
O buna comunicare dintre parinti si copii este un aspect foarte important de care fiecare familie ar trebui sa tina seama. Daca fiul tau este adolescent, acest lucru este si mai important.

In perioada adolescentei fiul tau doreste sa-si castige independenta ramanand in acelasi timp cat mai aproape de familie. Comunicarea dintr-o familie poate contribui la crearea unei admosfete degajate si linistite in casa.

Cum sa creezi o admosfera in care se poate comunica?

Fiecare membru al familiei trebuie sa fie liber sa discute orice atunci cand simte nevoia. Tanarul adolescent trebuie sa stie ca va fi intotdeauna cineva dispus sa il asculte daca vrea sa vorbeasca, sa-si impartaseasca experientele si gandurile cu unul din membrii familiei. Dezvoltand si folosind buna comunicare, problemele adolescentilor, cum ar fi: sexualitaea, drogurile, alcoolul, pot fi rezolvate cu mai multa usurinta. Studiile au aratat ca adolescentii care discuta cu parintii despre aceste probleme vor avea mai multe sanse sa nu abuzeze de aceste substante.

Gasirea timpului pentru comunicare cu tanarul adolescent poate fi o provocare in zilele noastre. Acorda-i fiului tau cel putin cateva minute pe zi in care sa-l asculti si incurajaza-l sa discute cu tine atunci cand are probleme. Nu trebuie sa-l presezi sa vorbeasca daca nu vrea, insa trebuie sa stie ca vei fi mereu gata sa il asculti daca va ava vreodata ceva sa-ti spuna.

Lasa-i tanarului impresia ca ii accepti si ii respecti punctul de vedere. Astfel, el va dezvolta o personalitate pozitiva si sigura.
Ghid pentru o comunicare eficienta

Pentru a infrunta problemele ce apar intr-o familie trebuie sa fii dispusa sa le discuti deschis. Comunicarea eficienta inseamna si discutie dar si ascultare.

Incearca sa-ti imaginezi ceea ce iti povesteste cineva. Pune intrebari care sa te ajute sa intelegi mai bine ce vrea sa spuna persoana cu care vorbesti. Astfel, vei lasa impresia ca te intereseaza discutia.

Pune-te in pielea fiului tau, atunci cand acesta iti povesteste ceva, pentru a-l intelege cat mai bine.

Fii atenta cand cealalta persoana vorbeste. N-o intrerupe cu una din povestile tale.

Fii un ascultator activ. Pune intrebari pentru a mentine conversatia si pentru a intelege ceea ce persoana de langa tine vrea sa transmita.

Da dovada de empatie atunci cand discuti cu cineva. Astfel, persoana cu care vorbesti se va simti incurajata si inteleasa.

Nu da sfaturi decat daca ti se cer. Scopul tau este sa asculti problemele celeilalte persoane nu sa o judeci.

Gandeste inainte sa vorbesti. Ar fi bine sa numeri pana la zece inainte sa dai un raspuns. Astfel, vei avea timp sa te gandesti daca sfaturile pe care urmeaza sa le dai nu vor leza sentimentele celeilalte persoane.

Fii un ascultator placut. Mentine conversatia pe o cale pozitiva, cauta o metoda placuta pentru a-l face pe cel de langa tine sa considere discutia voastra una pozitiva si constructiva.

Recomandari