Copii si dependenta de calculator

Copii si dependenta de calculator
  calendar_month        
De multe ori constatati ca prietenul cel mai bun al copilului tau este calculatorul. Sta tintuit ore intregi in fata ecranului si nu vrea sa stie de nimic altceva. Este cazul sa luati masuri inainte sa devina dependent de lumea virtuala.


Parintii incearca sa le creeze copiilor conditii optime de invatat acasa, de aceea calculatorul a devenit aproape obligatoriu in orice casa. Copilul trebuie invatat sa foloseasca calculatorul mai mult pentru scoala si mai putin pentru jocuri si nu trebuie sa se lase acaparat de el.

Tendinta de izolare

Psihologii au remarcat ca majoritatea copiilor dependenti de jocurile pe computer au serioase tulburari de comportament, devenind agresivi si izolati. In plus, acestia comunica din ce in ce mai greu cu familia, colegii sau prietenii.

O cauza ar fi si lipsa comunicarii directe, in care sunt puse in practica toate cele cinci simturi, in favoarea celei online, in care lipsesc gesturile si cuvintele. O prietenie pe Internet este lipsita de substanta, de afectivitate, iar copii care pierd prea mult timp in lumea virtuala ajung sa nu poata socializa.

Care ar fi semnele de dependenta de calculator?
petrecerea unui timp indelungat in propria camera;
ignorarea prietenilor si a familiei;
nerespectarea orelor de masa;
obtinerea unor rezultate bune la invatatura.

Solutii anti-computer

Nu lasati calculatorul la indemana
Pentru a nu lasa lucrurile sa scape de sub control aveti grija ca dupa cumpararea calculatorului sa stabiliti niste reguli legate de folosirea lui. Calculatorul trebuie instalat intr-un loc de unde sa poata fi supravegheat, in nici un caz in camera copilului. In plus stabiliti de comun acord cu copilul un interval orar in care are voie la calculator si mai ales faptul ca lectiile sau alte activitati scolare au prioritate fata de calculator.

Trimiteti-l in excursii sau tabere
Excursiile si taberele scolare sunt cel mai bun prilej pentru a-i invata pe copii sa socializeze, sa-si faca noi prieteni. Taberele pot avea o anumita tematica, care il va ajuta sa-si dezvolte o pasiune noua care nu are nimic in comun cu calculatorul.

Incurajati-va copilul sa-si invite prietenii acasa
Este bine ca si copii nostrii sa aiba cat mai multi prieteni, pe care sa-i invite acasa sa se joace, sa vada un film, eventual sa se joace impreuna la calculator. Tot este mai bine decat sa se joace singur, inchis in camera.
Petreceti cat mai mult timp in aer liber
Copilul trebuie sa stea cat mai mult in aer liber, daca nu are prieteni cu care sa se joace in fata blocului sau in parc, iesiti cu el in familie. Plimbati-l in locuri interesante, oriunde si orice il va distrage de la calculator este mai sanatos pentru dezvoltarea personalitatii sale. Cel mai important este ca cel mic sa interactioneze mai mult cu lumea reala si mai putin cu cea virtuala.

Cumparati-i role sau bicicleta
Dependenta de calculator este cauzata intr-o anumita masura de lipsa de activitate sau de plictiseala. Copilul are nevoie sa se joace, sa-si petreaca timpul intr-un mod distractiv. De aceea in loc de ultimele CD-uri cu jocuri, cumparati-i role sau o bicicleta.
Cu timpul ii vor placea mai mult noile senzatii de pe roti decat cele din jocurile virtuale.

Recomandari