Copiii mici ar trebui lasati sa se uite la televizor?

history_edu ele.ro calendar_month 17 Oct 2007, 08:52
Foarte multe posturi de televiziune sunt interesante pentru cei mici.
Unele au chiar programe educative, cum ar fi invatarea alfabetului sau pronuntarea corecta a unor cuvinte.
Dar care este varsta la care copilul tau este gata sa-si petreaca timp in fata televizorului? Si ce ar trebui sa stii tu, ca parinte, despre aceast lucru?
Au fost intreprinse foarte multe cercetari pentru a se descoperi ce efecte are privitul la televizor asupra vietii celor mici.
Deoarece oricine are in casa cel putin un televizor, si fiecare dintre noi urmarim diverse programe in fiecare zi, cu siguranta nu vrei sa sti la ce concluzii au ajuns cercetatorii. Insa, sunt lucruri pe care un parinte ar trebui sa le cunoasca.
Expertii considera ca un copil cu varsta de 2 ani vede televizorul ca un amestec ciudat de culori, imagini si zgomote. Nu intelege aproape nimic din continut. Deoarece o imagine dureaza aproximativ 5 secunde, acesta nu are timp sa inteleaga ce se intampla.
Desenele animate si alte programe pentru copii contin foarte multe scene de violenta. Daca nu-ti vine sa crezi, deschide televizorul duminica dimineata.
Unele desene animate sunt copii fidele ale filmelor de actiune. Studiile au dovedit ca expunerea copiilor la acest tip de emisiuni duce la dezvoltarea comportamentelor agresive si violente.
Copiii mici nu pot face inca diferenta clara intre ceea ce este real si ceea ce este fictiune, de aceea, pot interpreta ceea ce vad la televizor ca pura realitate.
Studiile au aratat ca majoritatea copiilor considera ce personajele din desenele animate traiesc in interiorul televizorului. In acest fel cel mici devin confuzi in intelegerea realitatii si a deosebirii intre ceea ce este bine si ceea ce este rau.
Privitul la televizor creaza dependenta. Cu cat copiii petrec mai mult timp in fata televizorului, cu atat isi vor dori sa stea si mai mult.
Astfel, stinsul televizorului se poate transforma intr-o adevarata lupta intre tine si cel mic. Copiii care stau in fata televizorului timp indelungat devin pasivi, creativitatea lor nu se va mai dezvolta corespunzator, se vor plictisi usor daca nu au televizior si vor pierde notiunea timpului, timp pe care ar trebui sa si-l petreaca jucandu-se pentru a avea o copilarie sanatoasa si pentru a face primii pasi spre invatare.
In general, parintii profita de televizor pentru a-i face pe cei mici fericiti si linistiti. Este nevoie de multa vointa si dedicare pentru a renunta la acest mijloc simplu si usor de a-ti face copilul sa stea cuminte.
Primii ani de viata sunt foarte importanti pentru dezvoltarea psihica, mentala si emotionala a copilului tau. Timpul petrecut in fata televizorului este timpul in care cel mic ar trebui sa aiba activitati sanatoase pantru o crestere si o dezvoltare normala.
Acestea sunt partile negative ale privitului la televizor. Insa, aceasta activitate are si cateva aspecte pozitive. Trebuie sa fim realiste: nu putem incuia televizorul in debara pana cand copilul va merge la scoala.
Programele educative ii pot invata pe cei mici unele deprinderi de baza, cum ar fi alfabetul, numaratul, reguli de pronuntie, bunele maniere, sau chiar primii pasi spre citirea unor cuvinte.
Copilul tau poate vedea la televizor lucruri pe care nu are ocazia sa le vada zilnic, de exemplu: animale exotice, tari si orase indepartate, instrumente muzicale, locuri istorice si diverse stiluri de viata.
Copilul tau poate invata care sunt comportamentele bune, cum sa se joace cu ceilalti copii, sau care sunt bunele maniere.
Avand foarte mare grija in alegerea programelor pentru copil, iti vei oferi cateva minute de relaxare, deoarece vei sti ca cel mic sta cuminte in fata televizotului.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa reduci efectele negative si sa le sporesti pe cele pozitive cand vine vorba de privitul la televizor de catre copilul tau.
Tine-l pe cel mic departe de televizor cat poti de mult. Daca reusesti sa faci acest lucru pana cand copilul implineste 2 ani, considera ca ai realizat cu succes sarcina de a-l face sa inteleaga diferenta dintre viata reala si fictiune. Acesta este primul pas catre dezvoltarea sa normala si sanatoasa. Daca decizi sa-ti lasi copilul sa priveasca la televizor pana la implinirea varstei de 2 ani, ai foarte mare grija la ce programe se uita, limiteaza timpul si incearca sa nu-l lasi zilnic sa aiba aceasta activitate. Cu cat sta mai putin in fata ecranului, cu atat mai bine.
Urmareste intai tu programul respectiv, inainte de a-i da voie celui mic sa se uite. Chiar daca este o emisiune pentru copii, nu inseamna ca nu poate contine scene de violenta. Nu te baza pe faptul ca fiul tau va intelege scenele de violenta sau conflicte ca pe o lectie importanta de viata, ca va stii ca astfel de comportamente nu sunt bune.

Ai grija la reclame. Vei fii foarte surprinsa sa vezi ce atent este micutul tau la anumite reclame. Este posibil sa vada lucruri pe care nu iti doresti sa le vada sau tot felul de alimente pe care tu eviti atat de mult sa i le dai.
Alege programe care sunt potrivite cu varsta copilului tau. Anumite emisiuni ti se pot parea plictisitoare, chiar banale. Dar trebuie sa-i placa fiului tau nu tie.
Investeste intr-o colectie de filme potrivite si educative pentru copilul tau. Astfel, vei sti ca programul nu va mai fi intrerupt de diverse reclame la produse nesanatoase, iar la finalul filmului va intelege ca nu mai are de ce sa stea in fata televizorului, pentru ca nu va mai incepe alta emisiune.
Cand poti stai alaturi de cel mic in fata televizorului si urmareste-i reactiile la diverse scene. Pune-i intrebari si deschide discutii despre ceea ce se intampla in film pentru a-ti da seama ce intelege din acesta.
Ia o decizie ferma in ceea ce priveste urmaritul programelor la televizor de catre familie. Nu-l da pe cel mic afara din camera pentru ca voi, adultii sa va uitati la filme sau emisiuni. Va crede ca televizorul este mai important pentru voi decat el.
Alte articole despre