Copiii si animalele: cei mai buni prieteni?

Copiii si animalele: cei mai buni prieteni?
  calendar_month        
Nu e usor sa alegi animalul potrivit pentru un copil! Animalul trebuie sa se potriveasca ritmului si stilului de viata al familiei, dar in primul rand personalitatii si varstei copilului. Urmeaza sfaturile noastre pentru a face cea mai buna alegere!

Sunteti gata sa gazduiti un animal in casa?

Majoritatea copiilor isi doreste un animal de companie, mai ales dupa ce descopera animatia "101 Dalmatieni" sau "Pisicile aristocrate". Desi prezenta unui animal in preajma copilului ofera numeroase avantaje, ea nu trebuie totusi sa fie rezultatul unui capriciu de moment. Asteapta cateva saptamani inainte de a lua decizia: daca zilnic copilul iti cere un caine, inseamna ca isi doreste acest lucru din tot sufletul.

Pentru inceput, obisnuieste-ti copilul cu responsabilitatile pe care va trebui sa si le asume in privinta animalului. Daca e caine va trebui sa-l plimbe, sa-l curete, daca e pisica s-o pieptene, sa se joace cu ea, daca-i pasare sa-i taie gherutele.

Asigura-te ca animalele nu ii provoaca alergie copilului.

Alegerea animalului de companie in functie de varsta copilului

Intre 0 si 3 ani

Sub 9 luni, copilul e indiferent la prezenta animalelor. In jurul varstei de 1 an, copilul incepe sa diferentieze animalul de plusuri. De la 2 ani, copilul se identifica cu animalul, la fel cum o face si cu papusile, si vrea sa se joace cu el. Totusi, el nu este in stare sa judece pericolul pe care il poate reprezenta animalul si nu ezita sa-l traga de blana sau sa-l loveasca. Nu lasa niciodata copilul singur cu animalul.

Copilul la aceasta varsta are nevoie sa atinga animalul, de aceea ar fi ideal un caine bland. Pentru cei mici, pasarile si pestisorii par inaccesibili si nu prezinta niciun interes.

Intre 3 si 6 ani

Copilul incepe sa inteleaga ce i se spune, asadar "maltrateaza" mai putin animalul. In general, la aceasta varsta copilul considera ca animalul e de fapt o persoana, si ii place sa-l ingrijeasca: il piaptana, ii da de mancare, il integreaza in spectacole si il deghizeaza. Ii place sa-i vorbeasca animalului, sa-i povesteasca ce-a facut la gradinita. Acum copilul trebuie invatat sa se spele pe maini dupa ce a mangaiat animalul, caci este capabil sa priceapa.

Optiuni bune de animale pentru aceasta varsta sunt iepurasii de angora si porcusorul de Guineea, caci sunt usor de mangaiat si deloc agresivi, dar si optiunile clasice, caine si pisica, sunt potrivite.

Intre 6 si 12 ani

Copilul capata incredere in el daca ii lasi responsabilitati. Scotand la plimbare cainele la amiaza sau curatand cusca hamsterului, el se implica in relatia cu animalul. La aceasta varsta, egocentrismul copilului regreseaza. El respecta mai mult animalul, iar acesta devine confidentul copilului, fiinta ce ii confera stabilitate afectiva.

Cainele sau pisica reprezinta animalele ideale la aceasta varsta, in schimb copiii isi pierd acum interesul pentru rozatoare sau pasarele.

Ce rasa de caine e mai bine sa alegi?

Nu exista rase de caini mai blande sau mai rele cu copiii, important este dresajul. De asemenea, poti alege rasa cainelui in functie de personalitatea copilului:

Copilul activ va avea nevoie de un caine de talie medie, care sa-i suporte jocurile brutale: labrador, terranova, epagneul breton.

Copilul timid are nevoie de un caine care sa-l ajute sa intre in contact cu alti copii si sa-i aduca prieteni: buldog francez, shih-tzu.



Copilului care ii place foarte mult sa se joace cu papusile va adora un caine cu blana lunga, pe care il va putea coafa: bichon maltez, lhassa apso.

Copilul fricos are nevoie de un caine de talie medie care sa-i dea curaj: collie, golden retriever.

Recomandari