Copilul si notiunile de prim ajutor

Copilul si notiunile de prim ajutor
  calendar_month        
Cat de important este ca un copil sa stie cateva notiuni de prim ajutor?

Poate el oare sa ajute pe alt copil sau chiar pe un adult in cazul in care este vorba de o accidentare?

Raspunsul este, din fericire, da, caci de multe ori secundele de dupa o accidentare sunt critice in tratamentul ulterior instaurat de catre personalul medical specializat.

De asemenea, nu putine sunt cazurile cand fratii sunt lasati singuri acasa, iar unul din copii se accidenteaza, parintii ajungand deseori prea tarziu pentru ca rana copilului sa fie considerata un accident minor.

De aceea, este bine ca orice parinte sa isi invete copilul notiunile de prim ajutor, inca de dinainte ca acesta sa le invete in scoala, caci poate avea nevoie sa le puna in practica mult mai devreme.

Astfel, este bine ca orice copil, incepand cu varsta de 5 ani, sa stie ce sa faca, la nivel elementar, in urmatoarele cazuri:
arsuri termice pe fata, membre, cauzate fie de lichide fierbinti, fie de flacara directa:
Indepartati accidentatul de sursa de foc sau de lichidul fierbinte. In cazul flacarii, asugurati-va ca ati stins-o, si de asemenea ca ati deschis un geam.

Tineti membrul ars sub jetul de apa rece de la robinet in limitele suportabilitatii. Nu incercati sa tamponati rana cu nimic, pielea arsa se poate exfolia foarte usor.

La fel si in cazul in care arsura e provocata de flacara deschisa, nu incercati sa indepartati haina de pe rana decat in cazul in care vedeti clar ca aceasta nu e lipita de corp.

intoxicatii alimentare sau otraviri:
Se da copilului intoxicat sau otravit o concentratie foarte puternica de apa cu sare, care de regula provoaca vomismente si se suna imediat la salvare, oferind date cat mai exacte despre locul unde se afla bolnavul.

muscatura de animal:
Se observa pret de cateva secunde animalul care a provocat muscatura, pentru a oferi salvarii informatii exacte privind probabilitatea ca acesta sa fie sau nu turbat sau veninos.

Se aseaza persoana muscata cat mai confortabil, culcata, si se strange membrul muscat cu un garou, cordon, cat mai aproape de muscatura, pentru a impiedica microbii, virusul turbarii sau veninul sa se raspandeasca in organism.

Se noteaza pe o hartiuta ora si minutul aplicarii garoului si se suna imediat la salvare.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

ghmn
  • person

    ""ua￯oare sunt viea￯ile unora...""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right