Copilul si perioada lui Pinocchio

Copilul si perioada lui Pinocchio
  calendar_month        
Cand apare?

Dupa varsta de doi ani, mai ales copiii care vorbesc mai mult si mai usor, incep sa experimenteze deja minciunelele.

De ce apare?

La aceasta varsta, totul este posibil, timpul nu are granite bine fixate, azi nu se deosebeste prea clar de ieri si de maine, spatiul la fel poate intefera cu alte zone, realitatea se confunda cu imaginarul, povestile sunt credibile, barza aduce bebelusii, lupul mananca copiii rai, Mos Craciun vine pe cos cu cadouri pentru copiii cuminti, renii zboara, animalele de plus ca si cele reale vorbesc.

In acest context apare si prima minciunica care este total nevinovata. Nu are nimic in comun cu minciunile rau-intentionate ale adultilor.

Copilul traieste intre doua lumi - cea imaginara si cea reala si nici nu le intelege, nici nu le separa bine, astfel incat nu e de mirare ca ne raspunde ca ursuletul de plus a stricat masinuta sau ca papusica vrea afara...
Sa ne ingrijoram?

Nu. Aceasta faza in care copilul fabuleaza sau se confunda cu vreun personaj animat preferat si continua pe cont propriu aventurile acestuia, este o pornire fireasca, chiar un semn de inteligenta si de dezvoltare normala.

Ne putem folosi de aceasta perioada din dezvoltarea lui pentru a comunica mai mult si mai bine cu el, pentru a-i introduce cuvinte noi in vocabular, pentru a-i starni imaginatia provocandu-l mereu sa continue povestirea.

Dar cel mai important este ca ne putem folosi de aceasta perioada pentru a-i introduce valorile de bine si rau, de a incuraja comportamentele pozitive si a le condamna pe cele negative.

In nici un caz copilul in aceasta perioada nu trebuie certat sau pedepsit din acest motiv.

Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Atunci cand copilul fabuleaza in continuu, nu mai face nici o deosebire intre cele doua lumi: imaginara si reala, cand pune toate actiunile sale pe seama personajului sau favorit pana ajunge sa se confunde total cu acesta sau cand are un prieten imaginar cu care vorbeste in soapta mereu, desi cu ceilalti membri ai familiei nu comunica.

Aceste variante releva faptul ca respectivul copil are probleme de natura emotionala si trebuie apelat la ajutor specializat pentru solutionarea problemelor.

Cand dispare?

Desi gandirea magica inca este specifica si la patru ani, dupa varsta de patru ani poate aparea minciuna intentionata.

Cu toate acestea insa, pana la varsta de sapte ani, minciuna poate fi considerata nepericuloasa.

Ce trebuie sa facem?

In primul rand trebuie sa fim constienti clipa de clipa ca piticul nostru ne imita in tot ceea ce facem. Asadar daca vrem sa nu avem un copil si mai tarziu un adolescent care ne minte, minciuna nu trebuie sa existe niciodata in caminul nostru.

Altfel, pe langa ca nu vom reusi niciodata sa ii implementam notiunile de baza despre bine si rau, adevar si minciuna, ii vom servi posibilitatea sa ne bata cu propriile arme.

In al doilea rand, exista cateva sfaturi concrete:
Aratati-i atat prin vorbe, cat si prin fapte concrete ca il iubiti si il intelegeti "no matter what".

In felul acesta se va simti in siguranta sa va spuna orice, chiar si cele mai mari gafe. Pentru ca minciunile cele mai dese exista ca sa acopere o fapta de care copiii se tem ca vor fi pedepsiti.

Nu va grabiti sa va probati autoritatea prin pedeapsa, mai important este sa evidentiati firul logic intre fapta sa si consecinta ei, precum si consecintele minciunilor spuse.Apelati la bunul lui simt. Va invata mai multe decat daca va fi pedepsit. Puteti sa va aratati suparate sau dezamagite. Il va durea mai tare decat daca il veti pedepsi.

Nu va enervati, nu tipati. Trageti aer in piept si discutati cu calm despre minciuna si despre fapta pe care a vrut sa o acopere. Tipetele si istericalele sunt exact ceea ce a vrut sa evite mintind.

Laudati-l ori de cate ori are curajul sa spuna adevarul si aplicati zicala "Greseala recunoscuta este pe jumatate iertata".

Ajutati-l sa repare greseala facuta si cautati impreuna solutii, dovedindu-i ca ii puteti fi si camarad, dar asigurati-va ca nu se va mai repeta.

Cel mai important

Daca vreti sa aveti un copil si ulterior un adolescent care nu va va minti, excludeti minciuna din caminul vostru si oferiti-i un exemplu demn de urmat.

In categoria "minciuni" intra si minciunile de convenienta: sa zici ca faci bine cand faci rau, sa-i spui sefului la telefon ca nu te deranjeaza sa stai a doua zi peste program, sa spui ca nu stii cand de fapt stii dar nu vrei, etc.

Copilul observa tot si inregistreaza, iar comportamentul nostru ca parinti se transforma in reper absolut de bine si rau pentru el.

Recomandari