Copilul supradotat - sfaturi pentru parinti
history_edu ele.ro calendar_month 18 Aug 2010, 10:05
Chiar daca nu rezolva inca ecuatii de gradul 3 sau nu citeste meditatii filosofice, simti ca ai un copil supradotat. Iata cum pot parintii sa-si ajute copiii supradotati!
Caracteristicile copilului supradotat
Nu exista un profil al copilului precoce, caci fiecare copil are particularitatea sa, existand mari diferente intre acestia si felul lor de a-si exprima inteligenta. Totusi, exista cateva semne care pot atrage atentia adultilor.
In general, copiii supradotati sunt copii cu spirit viu, care merg si vorbesc inainte de cei de varsta lor. Ei manifesta devreme curiozitate si sete de cunoastere si intelegere. Copiii precoce au o mare capacitate de invatare, multi dintre ei invatand sa citeasca singuri inainte sa mearga la scoala sau chiar la gradinita.
Ei au vocabular bogat si o sintaxa destul de elaborata. Copiii supradotati bombardeaza adultii cu intrebari diverse si variate, chiar daca sunt preocupati mai mult de metafizica: viata, moarte, spatiu, religie.
Le place sa-si lase amprenta asupra oricarui obiect, isi schimba repede pasiunile. Adora jocurile complicate, de strategie, si sunt foarte cretivi.
Au insa un suflet hipersensibil si poti suferi din cauza ca simt faptul ca sunt diferiti de ceilalti copii de varsta lor. Prefera in general compania adultilor si au frecvent prieteni mai in varsta decat ei.
Copilul precoce se impune in fata parintilor. El nu este mai inteligent decat ceilalti copii, ci are o inteligenta diferita. Adesea, el are aptitudini, logica, capacitate de gestionare rapida a informatiei.
De altfel, intrebarile sale neincetate si cererile de activitati stimulatoare ii pot pune la grele incercari pe parinti. Adesea, copiii supradotati sunt deceptionati de scoala unde studiaza, careia ii reproseaza ca nu se ridica la astepatile lor. De aceea, ei pot deveni dezinteresati si pot avea esecuri scolare.
Cum sunt parintii copilului supradotat?
Acesti copii au nevoie de atentie sporita din partea adultilor, caci au un ritm de dezvoltare intelectuala superior celui al colegilor lor de aceeasi varsta, fiind astfel frecvent in decalaj pe planul maturitatii afective.
Daca ti se pare ca ai un copil supradotat, mergi cu el la psiholog pentru evaluari specifice si pentru determinarea unui diagnostic precis. Intalnirea cu specialistul te va ajuta sa-ti intelegi mai bine copilul si sa te adaptezi mai bine comportamentului sau. Alaturi de un parinte informat, copilul supradotat isi poate atinge potentialul maxim si poate transforma precocitatea intr-un atu.
Autor: Nuage
Alte articole despre