Copilul tau e mofturos la masa?

Copilul tau e mofturos la masa?
  calendar_month        
Ti se intampla ca micutul tau sa manance cu pofta o zi, pentru ca in urmatoarea sa refuze orice tip de mancare? Daca cel mic este mofturos la masa, nu esti singura care se confrunta cu aceasta problema.

S-a constatat ca intre 20% si 50% dintre copii fac nazuri la ora mesei, dupa cum spun parintii lor. Ceea ce este important, insa, este sa afli de ce un copil accepta o mancare azi, iar maine o refuza?

Cum se naste acest comportament si ce se poate face pentru a-l evita?

Cauzele mofturilor la masa

Cand bebelusul tau respinge mancarea, de cele mai multe ori va incerca sa indeparteze lingura, isi va intoarce capul sau isi va tine gurita inchisa, refuzand sa primeasca mancarea data. Insa aceste manifestari pot aparea ca urmare a unor cauze foarte diferite.

In unele situatii, poate fi vorba despre aparitia primilor dinti. In alte cazuri, copilul poate sa nu se simta bine, sa fie prea obosit, poate sa nu fie inca pregatit pentru acel tip de mancare (cum este cea solida) sau poate fi pur si simplu satul.

Cum il poti ajuta pe cel mic

1. Nu-l obliga sa manance. Niciodata nu este recomandat sa incerci sa-l obligi pe cel mic sa manance. Refuzul lui iti arata ca nu este pregatit sa consume acele alimente. Chiar daca ti se pare ca a mancat foarte putin, copilul isi ia necesarul de hrana cand simte nevoia. Nu insista si nu incerca sa-l faci sa inghita pentru ca insistentele pot sa-l faca sa asocieze masa cu ceva care ii provoaca stres, iar din acest punct lucrurile se pot complica pe termen lung.

2. Ofera-i mancare diversificata. In functie de varsta la care e si alimentele pe care are voie sa le consume, exploreaza posibilitatile avute la dispozitie. Pana la urma cel mic va gasi intotdeauna ceva care sa-i placa.

3. Redu factorii disturbatori. Inchide televizorul, indeparteaza jucariile si ajuta-ti copilul sa se concentreze numai asupra mancatului.

4. Acorda atentie timpului pentru masa. Timpul de luat masa nu trebuie sa fie nici prea lung, dar nici foarte scurt. Micutul tau se va bucura de confort, dar in termenii stabiliti de tine, 20-30 de minute.

5. Lasa-l sa atinga mancarea. Cand ii dai ceva nou, lasa-l sa se familiarizeze cu mancarea respectiva. O va accepta mai usor daca o atinge.

Autor: Maria Ionescu

Recomandari