Copilul tau fumeaza?

Copilul tau fumeaza?
  calendar_month        
Riscurile fumatului asupra sanatatii sunt binecunoscute, cu toate astea numarul fumatorilor si al celor care mesteca tutun, continua sa creasca. Foarte multe persoane se apuca de fumat in timpul adolescentei - de fapt, 90% din fumatorii adulti au inceput sa fumeze cand erau copii. In fiecare zi, mai mult de 4400 de copii devin fumatori inraiti. Este foarte important sa va asigurati ca pre-adolescentii inteleg riscurile asociate fumatului.


Semne ale fumatului la copii


Daca ati simtit miros de fum de tigara in hainele copilului, incercati sa nu reactionati peste masura. Mai intai intrebati copilul. Se poate sa fi stat intr-un loc unde prieteni de-ai lui, colegi sau amici sa fi fumat, iar copilul dumneavoastra sa fi incercat si el sa fumeze. Foarte multi copii incearca de curiozitate sa fumeze o tigara, dar asta nu inseamna ca sunt deja fumatori sau ca vor deveni.


Cateva semne obisnuite ale fumatului sunt:


tusea
iritatiile gatului
raguseala
mirosul urat al gurii
scaderea performantei fizice
sensibilitatea crescuta la raceli
dantura ingalbenita si haine patate
insuficienta respiratorie


Ce poti face cand copilul tau fumeaza


Cateodata nici cea mai buna educatie nu e suficienta pentru a opri un copil sa fumeze. Desi prima reactie este cea de enervare, ar fi mai productiv sa va concentrati asupra comunicarii cu copilul. Iata cateva sfaturi care v-ar putea ajuta:

rezistati impulsului de a-i tine o lectie copilului si de a transforma discutia intr-o predica
incercati sa aflati de ce ii face placere sa fumeze si discutati foarte onest despre acest subiect
reamintiti-i copilului despre efectele negative immediate ale fumatului: mai putini bani de buzunar, greutati in respiratie, dantura ingalbenita si hainele mereu mirositoare. De mule ori copii nu poti aprecia corect efectele viitoare ale comportamentului actual.
Pastrati regulile privind fumatul pe care le-ati instituit deja. Si nu il lasati sa fumeze in casa doar ca sa nu plece sau ca sa fie liniste in familie.
Daca va spune "pot sa ma las oricand" provocati-l sa va arate lasandu-se de fumat o saptamana intreaga.
Nu-l bateti la cap sa renunte la fumat. In cele din urma decizia e a lui - mai bine ajutati-l sa ia decizia cea mai buna pentru el.
Ajutati copilul sa planifice renuntarea la fumat si facilitati-i accesul la cat mai multe informatii si resurse pe aceasta tema
Incurajati-l si sprijiniti-l atunci cand decide sa renunte
Scoateti in evidenta beneficiile naturale ale renuntarii: libertate versus dependenta, stare fizica mai buna, rezistenta crescuta la efortul fizic si un aspect exterior mai placut.
Incurajati o vizita la doctorul de familie, daca credeti ca este nevoie de sprijinul moral si profesional al acestuia.


Daca si voi fumati..


Nu degeaba se spune ca cei mici calca pe urmele parintilor in ceea ce fac sau spun. In ciuda a ceea ce credeti, multi copii spun ca atunci cand vor fi mari isi doresc sa fie ca parintii lor. Cea mai buna atitudinea de urmat este:


In primul rand, admiteti fata de dumneavoastra si fata de copil ca ati facut o greseala atunci cand v-ati apucat de fumat si ca daca ar fi sa o luati de la capat, nu ati mai alege sa fumati.

In al doilea rand, renuntati la fumat! Cu siguranta nu e un lucru usor de facut. Ar putea sa fie nevoie de mai multe tentative, sau de un program profesional sau chiar de un grup de suport. Insa in felul acesta, copilul va fi incurajat de efectele renuntarii voastre.Recomandari

Newsletter Ele.ro

The bell...
  • person

    "alege`ti singur calea si nu te lasa jucat in picioare..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right