Cum ii invatam pe copii sa protejeze natura?

Cum ii invatam pe copii sa protejeze natura?
  calendar_month        
Poate ca nu stiati, dar fiecare primavara, intre 15 martie si 15 aprilie, sarbatorim Luna Padurii. Mai mult decat atat, anul care a trecut a fost nominalizat de catre Adunarea Generala a ONU drept Anul International al Padurilor.

Grija pentru protectia copacilor isi are inceputurile in SUA, in 1872, unde a fost pentru prima data proclamata Luna Padurii. Autoritatile au luat decizia implicarii societatii civile in plantarea pomilor, ca urmare a defrisarilor efectuate in cursul acelui deceniu.

In Romania, manifestarea, organizata prima oara sub denumirea de "Sarbatoarea sadirii arborelui", a fost dezvoltata in premiera nationala, in anul 1902, de catre Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instructiei Publice.

Inca de mici, explicati-le celor mici importanta padurii si cum pot sa o protejeze. Respectul pentru natura se naste din experiente multiple si captivante.

64155.jpg• Incepeti printr-o mica excursie, in care sa observati plantele si micile vietuitoare ale padurii. Descrieti-le padurea ca pe o casa, in care traiesc mii de personaje, ca-n povestile lor, de la flori sau copaci si pana la fluturi sau iepurasi. Daca aveti noroc, poate observati si o veverita care sare sprintena din creanga in creanga.

• In plus, atunci cand va plimbati prin padure, respectati cararile si traseele marcate, pentru a nu calca plantele sau deranja animalele in mediul lor. Astfel, le dati si celor mici o lectie despre cum sa respecte natura. De asemenea, nu lasati hrana pentru animale in padure, pentru a nu le strica obiceiurile de nutritie.

• Reciclarea este un alt mod prin care ii invatati sa iubeasca natura. Depozitarea selectiva a gunoaielor, apoi reciclarea materialelor refolosibile, trebuie sa devina un obicei zilnic. Mai mult, utilizati impreuna, pe cat posibil, obiecte reciclate, de la caiete si pana la sacose de panza ecologica.

• Pentru a le imprima aceste valori in minte, alegeti diverse jocuri educative, cu tematica ecologica, sau cititi impreuna povesti despre padure.

O astfel de antologie, recomandata de Asociatia Mai Mult Verde, este Basmele padurii, disponibila la www.librariacopiilor.ro

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right