Cum iti asiguri autoritatea asupra copilului

Cum iti asiguri autoritatea asupra copilului
  calendar_month        
Copilul vostru vi se opune? Va lipseste autoritatea? Cum sa faci ca micutul sa nu se tavaleasca pe jos la restaurant deoarece i-ai refuzat al 4-lea desert?

Dosarul nostru propune solutii concrete, adaptate pentru fiecare varsta.

Copii miraculos de cuminti, copii exasperant de neastamparati... bunicile noastre nu isi puneau toate intrebarile astea, deoarece severitatea nu fusese pusa, niciodata pana la ora aceea, sub semnul intrebarii, ea era unica datorie a parintilor.

Fara a reveni la rigla de lemn pentru a-i pocni peste degete, sa redescoperim binefacerile autoritatii, pentru copil si pentru voi!

9 - 18 luni: ce putem pretinde?

Este varsta cand incepe sa mearga si sa "faca prostii" deoarece experimenteaza lumea din jurul lui.

Nu intelege pericolul, dar stie deja ce inseamna "nu". De cum se apropie de un obiect fragil sau periculos pentru el, nu ezitati sa repetati interdictia.

Nu va intelege decat prin repetare. Nu va infuriati, este suficient sa legati gesturile pe care le face de cuvinte.

In schimb, nu-i smulgeti un obiect din mana fara explicatie, ca si cand ar fi incapabil sa inteleaga. Faceti-va timp sa-i explicati de fiecare data.

18 luni - 2 ani: cum sa reactionam la "nu"?

Sa ai autoritate, asta cere timp, poate din aceasta cauza unii parinti renunta. De la 18 luni la 2 ani, copilul vostru nu are nici o limita si asteapta una de la lumea care il inconjoara.

Daca parintii nu reactioneaza niciodata, indiferent de ce face, copilul poate avea sentimentul ca este neglijat sau abandonat.Societatea este facuta din reguli care trebuie respectate; incepeti prin cele mai simple: sa nu loveasca, sa nu sparga, sa inteleaga ca lumea nu se invarte numai in jurul lui.

Nu asteptati pana in ultima clipa pentru a va arata autoritatea, caci, in caz contrar, veti vedea cum "nu" si capriciile capata la copilul vostru o intensitate tot mai mare. Este foarte dificil sa dai inapoi dupa ce ai permis o data un lucru.

2 - 5 ani: cum sa dialogam?

Varsta lui "nu" a fost inlocuita cu cea a intrebarilor si a curiozitatii. Nu interziceti nimic fara a explica clar motivele.

Este, de asemenea, varsta cand ar dori sa se casatoreasca cu mama si sa primeasca mii de alintari seara: realizeaza ca nu apartine lumii adultilor. Nu trebuie, in nici un caz, sa "invadeze" momentele rezervate adultilor.

Cand este ora de culcare, nu trebuie sa se mai plimbe prin casa si nici nu trebuie lasat sa vina peste noapte, sistematic, in patul parintilor.

Il veti ajuta in acest fel sa-si construiasca o imagine personala despre el insusi, nu mai este un bebelus.

Recomandari