Cum pui capat smiorcaielii copilului?

Cum pui capat smiorcaielii copilului?
  calendar_month        
Dac ar fi sa invatam ceva despre tortura, copiii nostri ar fi campioni la predat metode!

Cine stie mai bine decat ei cum sa obtina absolut orice favor in doar cateva minute de smiorcaiala?

Si cine nu cunoaste smiorcaiala? Acele tanguieli care rup inima oricarui parinte care ar face orice sa le faca sa inceteze. Insa pana aici.

Parintii ar trebui sa gasesca metode pentru acest mini sabotaj sentimental. Iar castigul ar fi atat pentru ei, cat si pentru copii.

Cum se manifesta smiorcaiala la copii si care sunt cauzele ei?

Acest obicei suparator se manifesta cu precadere la copiii de varsta prescolara, deoarece la acea varsta frustrarile sunt destul de bine constientizate, insa limbajul de manifestare insuficient dezvoltat.
Anumite situatii, cum ar fi atunci cand le e foarte foame sau sunt foarte obositi pot declansa de asemenea astfel de manifestari, insa ele nu trebuie incriminate, caci sunt reactii firesti la copiii de toate varstele si reprezinta un raspuns imediat la frustrari puternice.
Cum se poate pune capat smiorcaielii?

Rabdarea, in aceste cazuri, este regula numarul unu pentru parintii care vor sa isi dezvete copiii de acest obicei suparator.

In cazul in care copilul este smiorcait inainte de masa iar tu nu stii cum sa te imparti intre aranjarea mesei si grija pentru el, exista solutii.

Una din ele ar fi sa il captezi si pe el in asezarea mesei, spunandu-i ca ai nevoie de sfatul lui. Cu siguranta va intra in joc.Multi copii fac din aceasta manifestare un obicei si nici nu mai realizeaza cand se smiorcaie si cand vorbesc normal.

De aceea, atunci cand observati limbajul specific smiorcaielii, accentuati intentionat asta, imitand copilul si lungind vocalele, pentru a-l face sa realizeze mai usor cum se manifesta.

Reactia copilului poate fi ori incetarea smiorcaielii, ori izbucnirea in ras, ambele facandu-l sa uite de motivele initiale de smiorcaiala!
Copiii pot fi frustrati dint-o multime de motive. Fie ca e vorba de mutarea sa in propria camera si dormitul singur, fie de iminenta inceperii clasei I, toate aceste momente acumuleaza nelinisti in sufletul copilului si accentueaza manifestarile catre parinti.

Simtindu-se nesiguri pe ei si nestiind cum sa gestioneze schimbarile aparute, ei tind sa "cerseasca" atentia parintilor intr-un mod agresiv si continuu.

Un lucru minunat este insa acela ca prescolarii pot fi distrasi foarte usor de la manifestarile acestea. Cu conditia ca parintii sa fie isteti.

De exemplu se poate folosi cu success un pahar mare de suc pe care parintii il pot oferi copilului care se smiorcaie, zicandu-i, glumet: "Pune repejor in pahar tonul smiorcait si adu-mi tonul normal". Dupa zambetul copilului vine de obicei si tonul normal cu care copilul isi va formula cererea.

Pe la varsta de 4 ani, copiii incep sa inteleaga ca manifestarile lor au consecinte, de multe ori negative si vor incepe sa-si contureze mai clar cerintele si nu vor mai apela la santajul sentimental indreptat asupra parintilor.

Recomandari