Cum sa cresti un copil creativ
history_edu ele.ro calendar_month 30 Ian 2008, 09:42
De ce ai creste un copil creativ?
1.Pentru ca prin creativitate se intelege capacitatea de a genera noul, iar noi traim intr-o lume in care schimbarile se succed cu o viteza uimitoare, astfel incat avem mai mult ca oricand nevoie sa ne dezvoltam capacitatea de adaptare la noi si noi experiente. Este necesar sa ne flexibilizam schemele de actiune si de interactiune cu ceilalti pentru a putea face fata unui mediu atat de nestatornic. Cu cat mai de timpuriu, cu atat mai bine. Asa ca daca vrei sa-ti sustii copiii si sa-i pregatesti adecvat pentru viitor cultivarea creativitatii lor devine o conditie indispensabila.
2.Pentru ca prin actele creative puiul tau isi va dezvolta curajul si va dobandi mai multa incredere in el. Creand, copilul se regaseste pe sine, isi constientizeaza si contureaza interesele si aptitudinile, se diferentiaza de ceilalti, isi defineste unicitatea.
3.Pentru ca a fi flexibil si spontan va creste calitatea vietii micutului tau, iar la varsta adulta va avea de beneficiat se vor manifesta in toate domeniile vietii - personal, relational, profesional etc.
Recomandari pentru parinti
Fii independent si activ!
Esti modelul numarul 1 pentru cel mic. In consecinta, daca vrei sa fii parintele unui… viitor Einstein, este indicat sa fii sigur pe tine, sa nu-ti blochezi emotiile, sa traiesti cat mai in acord cu ceea ce simti, fara preocupari absurde legate de "imaginea" pe care sa o afisezi si sa ai interese diverse, atat in camin, cat si in afara lui. Cultiva-ti hobby-urile, citeste, informeaza-te, fii curios si interesat de ce se petrece in jurul tau. Copilul tau va primi astfel mesajul ca toate aceste activitati sunt importante si la va duplica in propriile lui actiuni.
Redevino copil… macar din cand in cand
Brancusi spunea ca "atunci cand am incetat sa mai fim copii am murit de mult". Iar Einstein a raspuns la intrebarea "Ce inseamna geniul?" … scotand limba!!! Asa ca… joaca-te cu cei mici! Beneficiile sunt multiple de ambele parti. Ei se bucura sa te aiba alaturi. Simt ca inseamna ceva pentru mama sau tata. Lasa-i sa-ti spuna cum vad ei lucrurile. Poti avea surprize minunate si va puteti amuza copios impreuna. In plus, adultului obosit din tine care vine acasa dupa opt ore de munca istovitoare ii va prinde foarte bine o astfel de metoda de "relaxare activa".
Libertate si intimitate
Nu-l controla obsesiv. Doar arata-i cand greseste si utilizeaza erorile pe care le face ca oportunitati de a-l invata cate ceva despre viata. Respecta-i spatiul personal, nu da buzna in camera lui. Protejeaza-i intimitatea - are nevoie de ea pentru a genera noul.
Incredere in loc de cicaleala
Nu-l cicali. De obicei parintii isi cicalesc copiii pentru ca se tem de consecintele actiunilor acestora. Nu te ingrijora excesiv cand el/ea isi asuma riscuri. Pe masura ce creste invata-l sa-si asume tot mai mult responsabilitatea pentru ceea ce face. In felul acesta, el isi masoara fortele de a se adapta la diferite cerinte.
Valori in loc de reguli
Copilul tau are nevoie de reguli ca sa-si formeze o structura mentala care sa-i permita adaptarea la lume. Important este ca aceste reguli sa nu fie prea multe si copilul sa aiba totusi spatiu pentru a putea gasi singur solutii si a avea initiative fara sa se teama de posibile consecinte negative. Inca din 1987 studiile asupra copiilor creativi au aratat ca parintii acestora impuneau putine reguli, cum ar fi cele legate de numarul de ore de studiu sau ora de culcare. In schimb, ofereau un set de valori clare care sa ii ajute pe copii sa distinga intre bine si rau si se comportau ei insisi in acord cu ele. Cei mici puteau astfel sa aleaga singuri care sunt cele mai adecvate comportamente in acord cu acel set de valori. Surprinzator, parintii copiilor inalt creativi au observat ca au extrem de putine probleme cu disciplina.
Realizari in loc de note
Invata sa apreciezi calitatile copilului si nu notele cu care e evaluat. Daca pui notele mai presus de orice, micul elev va concluziona ca valoarea sa se limiteaza la note si notele mici il vor inhiba si speria. Ori, teama si creativitatea sunt incompatibile. Teresa Amabile, specialist in domeniul creativitatii, arata ca: "Parintii copiilor creativi au o adanca evlavie fata de realizarile copiilor lor. Ei isi incurajeaza copiii sa faca tot ce se poate pentru a duce la capat si a realiza lucruri deosebite."
Respect pentru pitici
Copiii creativi au in general parinti care ii respecta ca individualitati distincte, unice, ceea ce ii ajuta pe copii sa-si dezvolte increderea in capacitatile proprii si stima de sine. Cei mici au tendinta de a copia inconstient atitudinea pe care o avem fata de ei. Daca ii neglijezi, odata deveniti adulti se vor neglija. Daca ii vei proteja excesiv vor ajunge sa considere ca lumea e un loc periculos si ca au nevoie mereu de cineva mai puternic sa le fie in preajma ca sa se descurce in viata. Daca ai incredere in ei, vor avea si ei. Daca ii respecti, se vor respecta.
Razi!
Cu copilul, nu de el. A face haz de necaz si a nu lua totul prea in serios, a sti sa razi de tine si de limitele tale te ajuta sa vezi dincolo de situatia in care te afli si sa te adaptezi mai eficient la ea. In plus, umorul provine din asociatii neobisnuite de idei care schimba perspectiva si piticul tau va profita de ele pentru a-si dezvolta spontaneitatea. Studiile de specialitate arata ca parintii copiilor creativi glumesc des, se joaca, se amuza si construiesc momente in care toata familia "da in mintea copiilor". Adica da jos mastile rigide si se bucura de viata!
Participa la BODY MIND & SPIRIT FESTIVAL, care va avea loc in aprilie 2008, in Bucuresti, pentru a asista la cele mai interesante prelegeri, workshop-uri si seminarii de creativitate, psihologie si dezvoltare personala!
Alte articole despre