Cum sa impunem restrictii copiilor
history_edu redactia ele.ro calendar_month 07 Iun 2004, 14:03
Nu ne simtim foarte confortabil cand ne opunem dorintelor copiilor nostri.
Ii iubim foarte mult si am vrea sa fie fericiti, iar orice intristare a lor ne doare si pe noi.
Totusi a fi parinte presupune a indruma, a educa, ceea ce este imposibil fara impunerea unor limite care nu pot fi trecute.
Pentru ca acest proces sa fie mai putin frustrant atat pentru noi cat si pentru copii nostri trebuie sa incercam sa ne aratam dragostea petrecand cat mai mult timp cu ei.
Trebuie sa fim in mod activ interesati de viata copiilor nostri, sa ascultam ceea ce ne povestesc si sa participam la activitatile lor.
Uneori simtim ca atunci cand le spunem NU copiilor nostri distrugem legatura de apropiere care exista intre noi si stricam ceea ce este mai frumos in a fi parinte.
Acest comportament se manifesta mai ales daca nu este vorba de lucruri majore si adesea alegem sa facem noi ordine in camera copiilor decat sa ii orprim de la joaca pentru a indeplini aceasta responsabilitate pe care le-am dat-o.
In acest fel insa nu vom reusi niciodata sa ii invatam sa fie responsabili.
Procesul educational nu se poate face fara restrictii. Poti incerca sa discuti cu copilul tau motivele pentru care ai luat unele decizii in ceea ce il priveste - sa zicem ca vrea sa participe la un concert rock dar tie ti se pare prea mica pentru a se duce doar cu un grup de prieteni - dar in cele din urma trebuie sa iti impui autoritatea si sa nu cedezi in fata insistentelor.
O astfel de impunere a vointei poate determina copilul sa fie furios, chiar daca intelege ca o faci din grija pentru el. Tine cont si de faptul ca un copil permanent testeaza limitele libertatii lui si nu ceda daca ceva ti se pare periculos chiar daca pentru moment ar fi mai simplu.
Pedeapsa
Daca te-ai hotarat sa stabilesti anumite reguli este important ca si tu sa le observi constant respectarea si daca nu ai fost ascultata sa gasesti o forma de pedeapsa.
Este bine sa informezi in avans care este pedeapsa primita pentru incalcarea unei reguli.
Copii mici pot fi pedepsiti daca nu ii lasi sa iasa din camera lor. Mai tarziu aceasta restrictie nu mai este eficienta fiindca deja copii isi doresc sa fie singuri, sa aiba un spatiu propriu.
Poti sa le dai responsabilitati care nu intrau pana acum in atributiile lor, cum ar fi sa spele vasele dupa ce mananca. Poti sa nu ii lasi la televizor, computer sau sa vorbeasca la telefon.
Nu apela insa la pedepse prea severe. Macar pentru faptul ca nu mai ai apoi cum sa apelezi la o pedeapsa pentru a indrepta orice alt comportament.
Daca stii ca ii place sa se joace pe calculator si ii interzici accesul pentru o saptamana drept pedeapsa, in acea saptamana iti va fi greu sa gasesti un mod la fel de eficient de a pedepsi fara a rani.
Si in primul rand nu apela numai la pedepse. Incepe prin a sta de vorba, prin a explica ce vrei si motivele pentru care ceri un anumit lucru. Daca vrei sa aiba un anumit comportament este mult mai util sa prezinti cererea ta ca una pentru ajutor din partea copilului decat ca pe un mod de manifestare a unei vointe autoritare.
Asta il va face pe copilul tau sa simta ca are un rol important in familie si ca i se acorda incredere. Nu uita sa rasplatesti faptul ca se indeplinesc cererile tale. Asta il va face pe copil sa se simta mandru de sine si sa isi doreasca sa te asculte si pe viitor.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Persoanele triste aleg tv-ul
- person
"cu cat vom gandi mai rational cu atat vom fi mai liberi!voltaire"