Cum stii ca e gata pentru gradinita?

history_edu redactia ele.ro calendar_month 28 Aug 2009, 17:38
De obicei copiii incep gradinita la o anumita varsta dar mai nou se pune o alta problema: este copilul pregatit pentru gradinita?
Toti copiii sunt diferiti si nu poti sti niciodata cu exactitate cum se va descurca copilul tau pana ce nu ajunge la gradinita. Insa, sunt cateva atribute comune copiilor care se descurca foarte bine, precum sunt si in cazul celor care se chinuie ceva mai mult.
Ia in considerare ziua de nastere a copilului tau. Copii care implinesc patru ani dupa ce a inceput gradinita sint considerati "mici" si e posibil sa aibe ceva dificultati developmentale de adaptare. Ideea este ca, idiferent cum se va descurca la gradintita, va fi intotdeauna cel mai mic din clasa lui - atat la gradinita cat si in scoala. Iar asta nu este niciodata un avantaj. Sigur, il va ajuta mai tarziu, poate dupa terminarea liceului, dar deocamdata el este inca un copil care are dreptul sa mai piarda inca un an la joaca.
Ia in considerare maturitatea copilului. Diferenta intre "matur" si "imatur" la copii este, daca vrei, aceea intre un copil care se joaca cu dinozauri si unul care pretinde ca este un dinozaur. Asta nu inseamna ca a fi imatur este un lucru negativ, doar ca majoritatea copiilor maturi la gradinita au implinit deja 4 ani, in timp ce copiii imaturi e posibil sa aiba dificultati de socializare.
Nu te axa numai pe abilitatile academice ale copilului tau. Locul in care se afla din punct de vedere academic nu este ceea ce educatorii iau in considerare atunci cand decid daca un copil e gata pentru gradinita. Nu stii niciodata cu adevarat cum se va descurca un copil din punct de veder academic pana nu ajunge acolo.
Adevarul este ca, la noi, copiii sunt acceptati de la varsta de trei ani, daca stiu sa faca singuri la wc/olita si daca mananca singuri. Dar la o privire mai in detaliu, acesta nu este singurul lucru de luat in considerare.
Ia seama la felul in care a fost crescut copilul. Daca a avut intotdeauna pe cineva din familie prezent, si daca a avut dificutati in a socializa singur in locurile de joaca, atunci probabil ii va fi greu sa se obisnuiasca sa stea acele ore la gradinita izolat de membrii familiei.
Mai poti lua in considerare si ordinea nasterilor copiilor tai. De regula, un copil care are frati mai mari se dezvolta si se maturizeaza mai repede decat daca este primul copil.
In cele din urma decizia iti apartine. Daca esti genul de parinte care nu se da inapoi de la nimic atunci cand e vorba de copilul lui, nu ar fi rau sa ceri sfatul unui psiholog pentru copii - in urma unei evaluari, acesta iti poate spune cel mai bine daca este pregatit sau nu.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Tu, Doamne
- person
""cand iubirea va face semn, urmati-i indemnul..." (khalil gibran - profetul)"