De ce este agitat copilul tau?

De ce este agitat copilul tau?
  calendar_month        
Copiii au o foarte mare cantitate de energie, pe care si-o consuma in numeroase activitati, pe care le desfasoara trecand de la una la alta. Pe cat de multa energie au, pe atat de greu le este sa se concentreze pe o singura activitate.

Este important sa-i ajuti sa se focuseze pe lucrurile importante, pentru a evita sa-si iroseasca energia intr-o multime de activitati lipsite de interes. Insa acest lucru se poate obtine numai inaintand in varsta.

Ce este concentrarea?

Concentrarea este abilitatea creierului de a se focusa pe un singur obiect sau activitate. De exemplu, copiii isi pot exersa aceasta abilitate citind o carne, jucand un joc, invatand sau indeplinind o sarcina data de parinti. Chiar si bebelusii invata sa se concentreze observand lumea din jurul lor. Pentru un copil de 10 ani, insa, este mult mai usor sa se concentreze asupra unui singur lucru decat in cazul unui copil de 2 ani.

De aceea, in cazul unui copil cu o varsta de sub 3 ani, adultii nu trebuie sa aiba mari asteptari. Atentia acestuia va fi acaparata de una si aceeasi activitate sau de acelasi lucru o perioada de maxim 10 minute. Micutii nu trebuie supusi unui efort prea mare pentru ei. De exemplu, atunci cand cineva le citeste dintr-o carte, pentru ca ei sa poata retine ceva este nevoie ca lectura sa nu depaseasca 10 minute. De asemenea, pentru a nu-i obosi, este bine ca diversele activitati pe care se concentreaza sa fie alese in asa fel incat sa existe diversitate: activitati intelectuale, activitati fizice, perioade de odihna. O alta metoda de a-i face sa se concentreze este sa le propui tot felul de jocuri. Acestea, chiar si cele mai distractive, necesita efortul de a-si canaliza atentia asupra lor.

Intre 3 si 6 ani, copiii invata sa-si dubleze aceasta capacitate, ajungandu-se la un timp intre 10 si 20 de minute. Abilitatea acestora de a se concentra este ceva mai mare, insa nu constanta. Depinde de activitatile desfasurate. Daca vrei sa-i explici unui copil de 3-6 ani regulile unui joc sau sa-l informezi cu privire la lectiile de la gradinita, rezuma-te la o discutie de maxim 10 minute. Dupa aceasta perioada, copilul este distras si inceteaza sa te mai asculte.
In cazul copiiilor cu varste intre 6 si 10 ani, acestia se pot concentra in jur de jumatate de ora, creierul lor fiind mai matur. Acesti copii pot sa participe la ore, in cadrul scolii, fiind capabili sa stea linistiti, in banca lor, perioade mai lungi de timp. Si acestia, insa, au limitele lor si necesita pauze intre momentele de efort.

Retine ca nu toti copiii se desvolta la fel, astfel incat va trebui sa observi cazul copilului tau, in mod special. Poti sa verifici pe un ceas perioada in care acesta a reusit sa se concentreze la o anumita activitate. Repeta acest exercitiu inca de cateva ori, pentru a elimina alti factori perturbanti (sunatul telefonului, soneria etc). Vei sti, astfel, mult mai precis, pe ce te poti baza si vei putea sa-ti ajuti copilul mai mult.

Autor: Maria Ionescu

Recomandari