De ce injura copilul tau?

De ce injura copilul tau?
  calendar_month        
Copilul tau cuminte ca un ingeras, vesnic cu zambetul pe buze si cu care te intelegeai de minune, ca si cu un om mare, a inceput brusc sa injure ca un birjar. Ti se pare cunoscut scenariul?

Daca da, atunci afla ca nu esti singura mamica socata de cuvintele spuse la nervi de puiul ei. Cuvinte care pana atunci nici nu stia ca exista in vocabularul odraslei bine crescute.

Desi aparent, injuraturile la un copil denota proasta crestere si insuficienta educatie din partea parintilor, afla ca nu intotdeauna este asa, iar parintii sunt deseori cei mai socati cand aud "pledoaria" copilului.

De ce se ajunge aici? Ce determina copilul sa ajunga sa injure mai rau decat cel mai obscur boschetar?

In esenta, fiinta umana este indreptata catre actiuni pozitive. Asadar, orice comportament negativ este determinat de o frustrare. Insa ce-i frustreaza pe copiii nostri?

Motivele pentru care copilul ajunge sa injure sunt multiple. De aceea este necesar ca voi, parintii, sa depistati din timp anumite semnale care va spun cu usurinta ca micutul vostru este framantat de ceva anume.

Copilul vostru este prea mic pentru a constientiza sensul injuraturii?

In acest caz sigur a auzit injuratura de la altcineva si faptul ca o spune si el nu inseamna altceva decat repetitie. Cand va ajunge la varsta la care va percepe sensul cuvintelor, acest comportament va inceta de la sine.Tu, ca parinte, ii poti spune ca injuratura spusa insemna ceva foarte urat si ca ceilalti oameni nu vor mai vorbi cu el daca il vor mai auzi injurand, la fel ca si ceilalti copii cu care se joaca de obicei.

Pe parcurs va intelege ca nu ii puteai explica de ce cuvintele spuse erau "urate" si va evita sa le mai foloseasca pe viitor.
Copilul vostru este la varsta la care stie sensul cuvintelor si le foloseste constient?

In acest caz, si dupa ce sunteti absolut siguri ca stie sensul cuvintelor folosite si nu doar le-a repetat pe cele auzite de la prieteni pe afara, cel mai bun sfat este o discutie sincera si serioasa cu el.

Daca va motiva injuratura ca pe o rabufnire in urma frustrarii , intreaba-l care sunt motivele starii sale si analizati impreuna posibilele solutii.

Explica-i, de asemenea, ca oricare ar fi problema, va gasi in voi aliati de nedejde si ca in nici un caz folosirea cuvintelor jignitoare nu va duce la rezolvarea problemei sale.
Iti explica nonsalant ca stie ce inseamna ce tocmai a zis si ca a folosit cuvintele voit, pentru ca i se pare ca acest lucru il face mai matur?
In acest caz este absolut necesara o discutie foarte serioasa cu copilul tau. De cele mai multe ori anturajul este determinant in comportamentul copiilor.

Explica-i inca o data in ce consta un copil bine crescut si ca nimanui nu ii va face placere sa stea de vorba cu cineva care vorbeste urat.

Plus ca un asemenea stigmat se pune de regula asupra intregii familii si precizeaza-i ca esti sigura ca el nu-si doreste acest lucru!

Recomandari