Domestos ii invata pe copiii din intrega tara sa lupte impotriva microbilor

Domestos ii invata pe copiii din intrega tara sa lupte impotriva microbilor
  calendar_month        
Domestos, marca internationala a companiei Unilever, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului Si Sportului, continua proiectul educational "Igiena acasa Si la Scoala", extins la nivel national. in anul Scolar 2010 - 2011, proiectul continua in 15 judete din tara, implicand 330 de Scoli Si 200 de gradinite.

Prima etapa a proiectului, campania pilot, s-a desfaSurat in primavara anului 2010 in 3 judete din tara. Campania a avut mare succes in randul copiilor, cadrelor didactice Si parintilor, iar rezultatele obtinute in urma evaluarii desfaSurate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului Si Sportului au sustinut continuarea proiectului in anul Scolar 2010-2011 la nivel national.

"Interesul Si implicarea creativa a Scolarilor din ciclul primar, alaturi de rezultatele obtinute in cadrul proiectului "Igiena acasa Si la Scoala" au reprezentat motivul definitoriu pentru continuarea acestuia in Municipiul BucureSti, judetele Cluj Si IaSi Si extinderea sa in alte 12 judete. Este bine cunoscut faptul ca mentinerea unei bune stari de sanatate depinde de formarea unui stil de viata sanatos intr-un mediu curat, lipsit de microbi. Proiectul "Igiena acasa Si la Scoala" ofera prilejul Si contextul relationarii acestor doua componente Si implicarii efective in atingerea acestui obiectiv", spune doamna Liliana Preoteasa, Director General Directia Generala Educatie Si invatare pe tot Parcursul Vietii, M.E.C.T.S.

Proiectul "Igiena acasa Si la Scoala" (www.zeromicrobi.ro) contine o serie de activitati dedicate copiilor din ciclul preScolar (gradinite), celor din ciclul primar (clasele I-IV), cadrelor didactice Si parintilor. in urma feedback-ului obtinut din programul pilot desfaSurat in primavara anului 2010, etapa a doua a proiectului a fost lansata intr-o formula imbunatatita, construita pe 3 piloni: concursul Scolar de campanii de igiena, concursul de scenarii Si jocul interactiv Germ Killer.

Judetele in care se va desfaSura campania educationala "Igiena acasa Si la Scoala", editia 2010-2011 sunt: BucureSti, IaSi, Cluj, BraSov, TimiS, BotoSani, Tulcea, Prahova, Olt, Bistrita-Nasaud, Constanta, Buzau, Valcea, Satu-Mare Si MaramureS.

Una dintre cele mai importante schimbari la nivelul structurii proiectului consta in faptul ca cerintele de lucru pentru copii implica mai multa interactivitate; pentru copiii din ciclul primar a fost introdus un concurs de scenarii in care aceStia se pot implica atat in sectiunea organizatorica (scenariu, regie, decor etc) cat Si in sectiunea artistica (interpretare).

Interactivitatea duce la dezvoltarea relatiilor interumane, un factor extrem de important in formarea copiilor, in dezvoltarea Si mentinerea rolului lor in cadrul familiei Si a Scolii, precum Si a creSterii increderii in sine.

Descrierea programului educational

Scopul proiectului "Igiena acasa Si la Scoala" este creSterea gradului de informare Si conStientizare a copiilor cu privire la importanta igienei Si a sanatatii, precum Si la formarea abilitatilor de mentinere a igienei proprii Si a celorlalti.

Platforma online a programului este www.zeromicrobi.ro
Programul este dedicat prescolarilor si Scolarilor cu varsta cuprinsa intre 4 Si 10 ani.Componenta dedicata copiilor de varsta preScolara se desfasoara in 200 de gradinite din tara; dintre aceste gradinite, 50 au intrat in program chiar din faza pilot, desfaSurata anul trecut.

Pentru preScolari, Domestos, in parteneriat cu Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului Si Sportului, au creat Si distribuit un "Caiet de lucru" cu rol educational pentru copii, intitulat "invat Si cresc, de sanatate ma ingrijesc". Caietul ofera prescolarilor posibilitatea de a invata, desenand si colorand, norme igienice de baza.

Pentru gradinitele din prima etapa, caietul de lucru a fost completat cu teme noi, interactive.
De asemenea, a fost creat un "Ghid de lucru pentru educatori", instrument necesar cadrelor didactice in rolul lor de a-i ajuta pe copii sa completeze Si sa desfaSoare temele din "Caietul de lucru".

Componenta dedicata copiilor din sistemul de invatamant primar contine doua concursuri, primul dintre ele fiind cel lansat Si in etapa pilot, Si anume concursul de campanii de igiena in care copiii sunt invitati sa planifice Si sa implementeze o campanie de igiena in Scoala in care invata, iar cel de-al doilea - un concurs de scenarii pentru o piesa de teatru pe tema igienei. acest concurs are rolul de a crea un mediu interactiv intre copiii din grupa de proiect, pentru participarea la concurs aceStia avand sarcina sa schiteze pe hartie toate detaliile unei piese de teatru, iar scenariul caStigator va fi premiat cu o tabara de creatie in care copiii vor putea sa puna in scena, alaturi de specialiSti, piesa de teatru pe care au planificat-o.

Pentru desfaSurarea concursului, Domestos a trimis tuturor elevilor inscriSi in aceasta campanie seturi de lucru cu instrumente care sa ii ajute pentru a crea materiale cat mai reuSite Si pline de inventivitate. Fiecare set de lucru contine: un bloc de desen, un pix, un set de carioci colorate, un set de creioane colorate, un orar, un tub de lipici Si un set de abtibilduri.

Cel de-al treilea pilon al campaniei este jocul interactiv Germ Killer care, prin activitatile sale, este menit sa-i ajute pe copii sa inteleaga nevoia de a avea un spatiu curat Si igienizat. Germ Killer este creat pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 Si 14 ani Si poate fi jucat de copiii din toata tara.

Pe langa acestea, a fost dezvoltata o sectiune speciala in cadrul website-ului www.zeromicrobi.ro, intitulata "Igiena cu Domestos", dedicata parintilor, ca promotori ai regulilor Si practicilor de igiena de acasa, sectiune in care aceStia pot gasi sfaturi practice pentru o curatenie Si o igiena "ca la carte".

Recomandari