Drepturi de la nastere!
Copiii de la Gradinita scolii nr.133 din capitala au fost purtati in lumea povestilor improvizate de actorul Mihai Verbitchi, au desenat impreuna cu Melania Medeleanu copilaria ideala si au cantat si dansat cu Andra Gogan. Evenimentul a avut loc in cadrul Campaniei Globale pentru Educatie si a fost organizat de Salvati Copiii Romania si scoala nr. 133, in colaborare cu Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti.
Pe parcursul acestei saptamani, copilaria timpurie ideala va fi ilustrata prin fotografii, desene si picturi si de alti peste 75.000 copiii din mai mult de 600 gradinite, scoli si licee din intreaga tara.
Acestora li se vor alatura nu doar cadrele didactice, ci si parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale si membrii ai comunitatilor, care vor participa la activitati de informare si constientizare pe subiecte importante pentru ingrijirea si educatia din copilaria timpurie (0-8 ani).
Coalitia internationala care sprijina Campania Globala pentru Educatie a ales sa dedice editia din acest an copilariei timpurii, deoarece, desi interventiile din aceasta prima etapa a vietii au o importanta decisiva pentru evolutia ulterioara, este nevoie mai mult decat oricand ca statele sa-si respecte obligatiile si sa ia masuri pentru ca fiecare copil sa beneficieze, inca de la nastere de ingrijire si educatie.
In Romania, exista suficiente date care subliniaza nevoia ca autoritatile sa faca eforturi suplimentare pentru imbunatatirea ingrijirii si educatiei pentru copilaria timpurie.
Astfel:
Potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului, rata de frecventare la nivel national a invatamantului prescolar este de 78,4%, in conditiile in care Strategia "Europa 2020" stabileste ca obiectiv de atins de statele membre ale UE ca cel putin 95% dintre copii de varsta prescolara sa participe la educatia timpurie. Procentul copiilor care frecventeaza invatamantul prescolar scade simtitor in cazul copiilor romi, situandu-se putin peste 30% (Administratia Prezidentiala, Riscuri si inechitati sociale in Romania). Gradinita este fundamentul pe care copiii isi construiesc norme de relationare si mediul in care isi insusesc abilitatile necesare pentru integrarea lor cu succes in scoala.
Doar 2,5% dintre copiii cu varsta educatiei anteprescolare beneficiaza de acces la crese. Insuficienta locurilor in cresa este ilustrata si de faptul ca, in anul 2010, in cresele publice numarul copiilor - 17.293 - era semnificativ mai mare decat numarul de paturi - 14.880 (INS si Ministerul Sanatatii, date prelucrate). Conform datelor Ministerului Sanatatii, numarul creselor a scazut drastic dupa anul 1990, de la 840 (in anul 1990) la 285 (in anul 2010);
Dupa primele trei trimestre ale anului 2011, un numar de 8.203 de copii cu varsta intre 0 si 3 ani suferind de malnutritie se aflau in evidenta medicului de familie, reprezentand peste 72% din totalul persoanelor suferind de malnutritie in Romania (Ministerul Sanatatii);
Datele si informatiile disponibile indica o stare de sanatate ingrijoratoare a copiilor romi. Astfel, se estimeaza ca 40% dintre copiii din gospodariile rome sunt subnutriti, iar 45,7% dintre acesti copii nu beneficiaza de toate vaccinurile din Planul national de imunizare. Mai mult, 50% dintre copiii romi care traiesc in ghetourile izolate si zonele rurale nu sunt imunizati impotriva niciunei boli (FSD, Roma Education Fund, UNICEF);
Legea educatiei nationale recunoaste locul educatiei timpurii (inclusiv a celei anteprescolare) in sistemul national de invatamant si include prevederi speciale cu privire la aceasta, insa, in prezent, Romania nu are o Strategie privind educatia timpurie;
Romania nu a adoptat inca o strategie privind educatia parentala, desi autoritatile romane recunosc importanta Recomandarii nr.19/2006 a Consiliului de Ministri al Consiliului Europei referitoare la politicile care vizeaza sustinerea parentalitatii pozitive.
Conventia ONU cu privire la drepturile copilului consacra drepturile de care trebuie sa se bucure fiecare copil, inclusiv dreptul la educatie, ingrijire si sanatate, si recunoaste si rolul prioritar al parintilor si familiei in asigurarea acestor drepturi. inca din anul 2006, Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca statele nu acorda suficienta atentie asigurarii acestor drepturi si celor mai mici dintre copii.