Educatia creaza calitate

history_edu redactia ele.ro calendar_month 08 Dec 2006, 09:38
Calitatea lucrurilor, calitatea oamenilor, caliatea muzicii, calitatea anturajului.
Este deosebire intre lucruri, alimente, obiecte decorative, muzica?
Cine face aceasta diferenta? Cum ne invatam copii sa faca diferenta, sa selecteze lucrurile, oamenii?
Nici nu stiti cat este de greu, mai ales cand trebuie sa demolezi unui copil toate "valorile" cu care fusese invatat.
Este adevarat ca lucrurile de calitate costa mai mult, insa ceea ce face diferenta este in primul rand educatiea si apoi banii.
Daca mama, familia, mediul in care traieste un copil, dau exemplu, copilul vede cum se imbraca mama, cum aranjeaza casa, cum se distreaza la petreceri, ce muzica asculta prietenii, unde mergem in weekend sau in vacanta, copilul - incet, incet, copiaza si vedem ce copil plin de bun gust am crescut.
Asa se intampla cand cresti copilul de mic si se formeaza dupa cum vrei tu, in timp. Foarte importanta este si Gradinita, perioda pregatitoare, in care copilul invata culorile, modelatul plastilinei, povesti, jocuri.
La noi a fost ceva mai greu!
La noi, gradinita nu a fost, copii nu au fost, nimeni nu s-a ocupat de ea. Ioana, la 9 ani stia cam asa: Cele mai frumoase haine si pe care si le dorea erau cele care straluceau, cu lame, sclipici, aurii, brrr cand imi aduc aminte!!
Statuetele, bibelourile luate din piata, alea din gips vopsit, martisoarele cu ingerasi, toate kitschiurile, reprezentau ceva de care nu se putea atinge "ca erau prea scumpe"
Carpetele de pe pereti cu "Rapirea din Serai???" super decoratiune!
Papusile chelioase, din piata de la tarabe, un ideal pentru un copil care avea papusi din carpa. Pantofii perfecti erau slapii din cauciuc.
Remodelarea copilului
In sfarsit, hai sa remodelam copilul! Cu delicatete, ca nu putem sa o desfiintez pe Mamaie, trebuia desfintat doar ceea ce insemna ea, lumea ei.
Am inceput sa ne folosim de simturi, da, de simturi. Ce ne face placere la un lucru de calitate? Cum este la atingere, cum miroase, cum arata, ce gust are, ce frumos se aude...
Si uite asa am luat papusi carora nu le cadea parul, hainute pentru ele speciale, am inceput sa le facem garderoba si sa invatam cum se asorteaza lucrurile, ca nu poti imbraca papusa cu bluza cu buline si pantaloni cu floricele, am inceput sa ma joc cu ea si sa facem "mica barfa a papusilor" care comentau si faceau "misto" de papusile prost imbracate.
Am facut concurs cu "Miss Barbie". Am adunat copiii din bloc ca sa premiem cel mai frumos imbracata papusa! Am invatat diferenta dintre lucruri de scoala, de casa, de joaca, de plimbare si de seara.
Problema era ca vroiam la joaca, la copii, sa ne imbracam cu cele mai frumoase dintre hainute, sa vada copii. Cand cumparam o rochita noua, o iubea atat de mult ca dormea cu ea noaptea!
De un Sf. Nicolae a primit niste pantofiori din lac, erau superbi, primii nostri pantofiori din lac si s-a culcat cu ei sub perna!
Cred ca in perioada aceea am vanturat magazinele intr-un an cat altii in sapte. Mergeam impreuna si eu tot probam lucruri si ea comenta daca imi vin sau nu bine, daca sunt frumoase sau nu, ii ceream parerea, o puneam sa ma comenteze, cateodata faceam cate o combinatie de "ma dureau dintii" si ma uitam in oglinda sa vad ce reactie are.
Apoi a venit vremea accesoriilor...
Am avut "noroc" sa zic asa ca era alergica la orice alt metal decat aurul. Si asa am invatat-o ca daca iei cercei din piata, ruginesc in urechi.
Nu am nimic cu gablonzurile de calitate sau de bun gust, dar trebuia sa o sochez cumva. Despre cantitatea de bijuterii care se poarta, alta poveste.
Era cam asa: punea pe ea tot ce avea, sa vada copii cat de multe are ea. Nu era de vina, era doar o forma de manifestare, a unui copil care nu avusese niciodata nimic si acum aduna si expunea totul de odata.
Parfumurile, aici avea un simt extraordinar, putea sa faca diferenta instant intre ceva bun si ceva prost.
M-am prins ca face diferenta cand am fost la teatru si acasa cand ne-am intors, m-a intrebat: "Mami, de ce la teatru lumea miroase frumos si la film nu?"
Ehhh, face fata mea diferenta, foarte bine! Avea musafiri de ziua ei fetite din bloc, fetite de la scoala, verisoare si fetite ale prietenilor.
La sfarsit imi spunea; "Mami, eu nu ma mai pup cu xxx ca mirosea urat!" Adica cum, mairosea urat, nu se spala sau cum?
Nuuu, nu mirosea a transpiratie, dar cand trecea pe langa mine lasa asa o dara de parfum... Deci cu asta am lamurit-o.
Hai sa rezolvam cu carpetele de pe pereti! Zor nevoie ca ea vrea la ea in camera carpeta! Ok.
Hai sa vad cum ametesc copilul.Am inceput sa punem postere ca la orice copil. Nu a mers ca nu stia cine sunt aia din postere.Atunci, am inceput sa citim povesti, poezii sa descoperim personaje.
Am schimbat posterele cu personaje din desene, povesti, am facut tot felul de planse colorate de ea, operele ei ,am pus tot felul de maimutoi si papitoi atarnati si uite asa am scapat de plusul de pe pereti.
Lupte grele cu manelele, dar grele!
Daca celelate le-am rezolvat cu maneaua a fost cel mai greu. Pentru ca peste tot dai de ea!
Ca este la Tv, la radio, la piata, la scoala, nu poti scapa! Dom' diriginte la scoala, la sebare pune manele. Cum poti sa te lupti cu asta? La tv, vede ca cei mai iubiti sunt manelistii, cei mai cu bani tot ei. Fenomen social!
Am fost in Tunisia la Coloseum El-Jem, era un concert de opera cu solisti din Italia, la lumina tortelor, extraordinar! Impact maxim, de neuitat, pentru toti si sa recunosc cinstit mai ales pentru mine care mi-am dorit sa vad si sa ascult asa ceva.
Concertele de Anul Nou de la Viena sunt momentele asteptate si de ea acum. Concertele organizate de primarie cu diferite ocazii sunt benefice pentru tineri. Te poti distra si fara bani, poti sa dansezi si sa asculti tot felul de formatii si in aer liber.
Ce vreau sa spun este ca daca te ocupi de copil si ii arati copilului ce si cum se face, adica daca primeste informatii, daca citeste, asculta, vede, atunci rezultatele se vad.
Calitatea oamenilor
Este o problema sa spui unui copil si sa si inteleaga ca sunt clase sociale. Cum ii explicit ce deosebire este intr Marin - omul de la ghena, gunoierul si altii?
Ca si el munceste, nu fura, de ce sa nu ma joc cu copii lui? Sau cu cei 8 copii ai unui vecin de bloc care erau rromi?
"Ce ei nu sunt tot copii?" Cum faci? Cum poti sa ii spui: cu aia da, cu aia nu? Care este diferenta intre cei saraci si ceilalti?
Pai diferenta este cam asta:
Uite ca nu se spala, ca nu au sapun si din cauza asta se imbolnavesc si eu nu vreau ca tu sa te imbolnavesti.
Uite ce urat vorbesc si cum injura si cum se poarta, vrei sa fii si tu asa? Uite cum ii ocoleste lumea, pentru ca ei nu muncesc si fura si vine politia.
Si tot asa atac la mediul care pentru ea aducea cu trecutul plin de saracie si nevoi si din cauza caruia era poate nostalgica.
Pana la urma, din cauza ca lupta era tot mai grea am decis sa schimbam locuinta, cartierul, anturajul, scoala, mediul.
Da, ne-am schimbat viata datorita copilului care nu avea discernamant in alegerea prietenilor! Si nu ne-a prins rau!
Antoaneta Istrate este specialist la ele.ro in sectiunea Familie.
Sursa: Antoaneta Istrate
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Varsta inceperii vietii sexuale
- person
"despre sex si sexualitate, cu imaginati si intelepciune"