Gradinita care i se potriveste copilului meu

history_edu ele.ro calendar_month 30 Iun 2006, 11:05
Este acum perioada cand, in sistemul de stat s-au incheiat deja inscrierile la gradinite si cand cele din sistemul privat se desfasoara in ritm alert.
Este de aceea perioada in care parintii se impart in trei mari categorii:
cei care vor sa plece in concediu si care doresc sa lase situatia pentru septembrie deja aranjata;
cei care doar prospecteaza, considerand ca, la intoarcerea din concediu, vor lua hotararea finala dupa o analiza serioasa a ceea ce au vizionat;
cei care se vor hotari pe loc, in septembrie, in functie de primul impuls si/sau de locurile ramase.
Pentru toti acesti parinti am trecut in revista motivele principale care au dus la alegerea uneia sau alteia din gradinite, asa cum au aparut ele in discutiile cu multi parinti:
motivul initial pentru care se viziteaza o anumita gradinita poate fi gradul sau de notorietate si, deci, faptul ca, auzind multe si probabil bune despre acea gradinita, parintele se hotaraste ca ar fi interesat ca si copilul lui sa o frecventeze;
in concurenta stransa cu motivul de mai sus, se afla gradul de proximitate fata de domiciliu. De foarte multe ori insa, notorietatea este cea care invinge, mai ales daca acea gradinita ofera si transport;
mergand mai departe, parintii se intereseaza de conditiile fizice care se ofera, referindu-ma aici la aspectul cladirii, marimea salilor, dotarea acestora, existenta si marimea curtii (acesta este un criteriu verificat de 90% dintre parinti);
se discuta apoi despre calitatea actului educational, despre ce cursuri optionale se ofera si despre pregatirea personalului;
tarifele practicate sunt, in general, subiectul dezbatut la finalul discutiei, fiind putini acei parinti care, daca considera tarifele mult prea mari, o si spun direct. De obicei, daca suma este prea mare, nu se mai intorc.
Toate acestea nu sunt noutati pentru nimeni.
Raspunsurile obtinute la intrebarile puse de parinti sunt filtrate de experienta, interesele si perspectiva de viata a fiecaruia dintre ei.
Important mi se pare ca, intr-adevar, parintele sa puna cat mai multe intrebari, sa discute atat cu directorul cat si cu alte persoane din gradinita si, cred eu esential, sa viziteze gradinita in acea perioada a zilei in care copiii sunt inca acolo si sunt implicati in activitati.
Acest lucru este de foarte multe ori dificil pentru parintii care, cu siguranta, ca trebuie sa se invoiasca de la serviciu.
Acest efort insa este pe deplin justificat si necesar deoarece, "simtind atmosfera", "luand pulsul" locului, va puteti da seama daca vi se potriveste atat dumneavoastra, ca parinti, cat si copilului.
La fel de important, mi se pare sa veniti in vizita cu copilul pe care, in masura in care el accepta, sa il lasati sa interactioneze cu copiii si personalul gradinitei.
El va spune cel mai sigur daca s-a simtit bine sau nu. Veti obiecta poate ca intr-o astfel de situatie toata lumea ii va acorda atentia necesara, dar ca nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in fiecare zi.
Perfect adevarat, dar este totusi un test in plus si va asigur ca sunt si gradinite care nu isi dau neaparat aceasta silinta.
Un alt aspect mult disputat intre parinti si gradinite este acela al vizitelor programate prin raportare la cele neprogramate.
Veti vedea ca, in cele mai multe cazuri, vi se cere sa luati legatura cu directiunea gradinitei pentru a stabili o zi pentru vizita, iar daca sunati la poarta gradinitei intr-o buna zi pentru ca va aflati intamplator pe acolo, in 90% din cazuri, vi se va propune acelasi lucru.
Multi parinti se supara, crezand ca gradinita are ceva de ascuns sau ca afiseaza o atitudine aroganta.
Nu este vorba despre nici unul din aceste motive, ci de faptul ca si o gradinita este o institutie, cu programul si rutinele ei, ca fiecare persoana are un loc foarte bine definit in cadrul programului, accentul cazand pe supravegherea copiilor, iar directorii sunt implicati in mult mai mult decat activitatea decizionala propriu-zisa.
De aceea, au nevoie sa isi planifice timpul pentru a-i putea primi personal pe parinti si pentru a le acorda atentia necesara.
Cred, deci, ca nu trebuie sa se supere nimeni, ba chiar ar fi util ca, uneori, parintele sa incerce sa se gandeasca cum ar proceda la serviciul lui, daca la orice ora, ar trebui sa faca fata atat situatiei zilnice, dar si neprevazuturilor, fara ca terminarea sarcinilor sa nu aiba de suferit.
Tot la programari ar ajunge. Ceea ce cred ca poate face parintele pentru a se asigura ca nu i se prezinta o situatie cu totul regizata este sa ajunga la gradinita putin mai devreme.
Este posibil sa fie primit de director tot la ora stabilita, dar va avea astfel ocazia sa se plimbe putin prin curte, sa "ia primul puls".
Incepe apoi discutia despre care am amintit cateva lucruri mai sus.
Foarte multa sinceritate din partea parintilor cu privire la ceea ce urmaresc poate atrage dupa sine aceeasi sinceritate si din partea reprezentantilor gradinitei si poate fi in plus un test pentru cat de mare este disponibilitatea gradinitei fata de ideea de flexibilitate sau pentru cat de mare este nevoia ei de a atrage clienti.
Raportul in acest caz trebuie sa fie echilibrat pentru ca daca veti intra intr-un loc in care nu exista nici cea mai mica intelegere fata de problemele personale in raport cu regulamentul de ordine interioara nu va veti simti niciodata comfortabil, dar si daca tendinta, justificata de nevoie, este sa se promita satisfacerea oricaror cereri ale parintelui, viitorul o va demonstra ca problemele care vor aparea vor fi mult mai numeroase si, din nou relational vorbind, nici una din parti nu se va declara multumita.
De aici incolo, mult succes!
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Relatii...
- person
"daca o femeie vrea sa fie egala cu un barbat, inseamna ca se subestimeaza...:))))"