Grupul de prieteni sau telefonul fara fir

Grupul de prieteni sau telefonul fara fir
  calendar_month        
Cuvantul "gasca" imi aduce automat zambetul pe buze. Cand aud cuvantul "prieteni" imi aduc automat aminte de ziua cand eu cu prietenii mei din liceu am furat catalogul de la ora de chimie ca sa ne motivam absentele, de ziua cand i-am platit casierei de la super-marketul din colt o sticla de gin numai in monede de 500 de lei pentru ca data viitoare sa nu mai poata spune ca nu are sa ne dea rest si mai ales de petrecerile din liceu si din facultate care se terminau la 8 dimineata cu o stare de mahmureala dulce si cu picioarele umflate de la dansurile pe mese pana dimineata...

Din pacate, zambetul asta imi dispare imediat ce privesc in prezent. Pana mai de curand eram foarte mandra de prietenii pe care ii am, dar astazi iesirile cu gasca mea imi amintesc mai degraba de telenovelele la care se uita bunica in timp ce calca camasile. Dar hai sa iti povestesc un pic mai multe...

In gasca mea, subiectele de conversatie nu lipsesc niciodata: intotdeauna este unul dintre noi absent, asa ca puteam vorbi despre acesta linistit. Iar in cazul in care alinierea planetelor din ziua respectiva ne aduce pe toti impreuna, intotdeauna mai exista cunostinte comune, care pot fi barfite in voie.

In gasca mea se poate juca telefonul fara fir in fiecare zi. Nu avem probleme de comunicare. Secretele circula dintr-o parte in alta a grupului mai repede decat daca ar fi fost trimise prin curier rapid sau DHL si in mod invariabil ajung mereu inapoi cuminti la persoana de care apartineau la inceput.

Desi am trecut de perioada adolescentei in care consideram ca nu pot lua o decizie fara aprobarea grupului, am realizat ca am in continuare deciziile personale au un caracter colectiv. Fiecare hotarare pe care o iau in legatura cu viata mea este dezbatuta de grup si in final se ajunge la un verdict care imi este ulterior comunicat.

Mi-am spus la inceput ca sunt eu paranoica, dar totusi nu pot sa nu observ realitatea: am o relatie de lunga-durata cu gasca mea. O relatie in care poligamismul si relatiile extraconjugale nu sunt sub nici o forma permise, o relatie exclusivista bazata pe fidelitate, sinceritate totala si mult timp petrecut impreuna. Si ca orice relatie serioasa care se respecta si relatia mea se confrunta cu aceleasi probleme vesnice ca monotonia, posesivitatea si gelozia.

Fac parte dintr-un club exclusivist, in care membrii noi nu sunt acceptati decat dupa o perioada de proba indelungata. Prin "membri noi", ma refer in special la partenerii de viata ai prietenilor mei.

Se spune ca trebuie sa fii sincer cu prieteni. Ei bine, cati dintre noi respectam aceasta regula intr-un grup de prieteni? Sinceritatea colectiva este dificila. (Asta in afara cazului in care ai de-a face cu un grup al Alcoolicilor Anonimi). Tocmai din aceasta cauza apar secretele, din neputinta noastra de a fi sinceri cu toti cei care fac parte din grup.

Se spune ca trebuie sa iti petreci cat mai mult timp posibil cu prietenii. Eu as zice sa cauti intotdeauna sa iti faci noi cunostinte.

Altfel lasi ca in grupul tau sa apara efectul inevitabil de Big Brother: un grup de oameni care petrec prea mult timp impreuna nu au cum sa nu se certe sau sa nu se judece unii pe altii.

Un prieten imi spunea ca iti amintesti mai degraba o noapte nebuna petrecuta cu prietenii decat ultima partida de amor. Dar oare amintirile sunt cele care ar trebui sa ne lege?

Oare este important pur si simplu sa tii legatura cu vechii prieteni sau sa mentii o anumite calitate a legaturii? Poate din cauza ca toti traiesc aceleasi experiente ca si mine relatiile de prietenie se pierd in timp.Nu stiu ce parere aveti voi, dar hotararea mea a fost sa urmez sfatul proverbului "ce-i prea mult strica" si am incercat sa ma detasez treptat de cei care aveau un cuvant prea mare de spus in legatura cu viata mea.

Poate ca asta este hotararea pe care o iau majoritatea la un moment dat si de aceea legaturile care in liceu credeai ca vor tine o viata se pierd in timp. Se pierd in timp pentru ca devin toxice.

Nu stiu daca am dreptate sau nu, dar cert este ca eu aveam nevoie de o detoxifiere de urgenta!

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Capitolul 4
  • person

    "this may hurt alittle, but it's something you'll get used to..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right