Jucaria - pericol sau distractie pentru copii?
history_edu ele.ro calendar_month 31 Iul 2007, 20:09
Jucariile ar trebui sa fie distractive si sa nu puna in pericol sanatatea si viata copiilor.
Din pacate multi copii ajung la spitalul de urgenta cu rani provocate de jucarii.
Cel mai important lucru pe care il pot face parintii, in afara de citirea etichetei si inspectarea jucariilor cu atentie, este de a supraveghea copilul in timpul jocului.
Cateva sfaturi utile pentru a evita cumpararea jucariilor periculoase:
1. Uita-te la jucarie si vezi daca este facuta bine.
Intre 1 si 3 ani copiilor le place sa traga si sa rasuceasca jucariile si, adesea, le place sa incerce sa le bage in gura.
Fiti siguri ca ochii, nasul, nasturii si alte parti ale jucariei nu se pot sparge si sunt atasate bine. Verificati daca la masinute, rotile si volanul sunt stranse bine.
2. Evita sa-i cumperi jucarii destinate copiilor mai mari.
Aceste jucarii pot contine componente mici si pot produce sufocare prin introducerea lor in gura de catre un copil mic. Alege jucarii destinate varstei copilului tau.
3. Fa cate o inspectie periodica a jucariilor pentru a te asigura ca acestea nu s-au stricat sau nu s-au spart in bucati mici.
4. Evita sa-i cumperi jucarii cu snururi sau sfori.
Aceste jucarii prezinta riscul strangularii copiilor foarte mici, precum si a sufocarii prin inghitire. Nu agata nici macar in gluma jucarii in jurul gatului bebelusilor.
5. Nu ii da copilului baloane dezumflate sau rupte.
Latextul umflat al baloanelor prezinta pericolul sufocarii daca pocneste. Daca folosesti baloane la petrecerea copiilor, nu-i lasa sa le umfle. Intotdeauna fii cu ochii pe ei cand se joaca cu baloanele.
6. Evita bilele, monedele si mingiile daca au 4,4 cm in diametru sau mai putin, deoarece prezinta pericolul sufocarii copilului.
7. Evita jucariile de plastic casant, deoarece se pot sparge in bucati mici si pot lasa margini zimtate, care pot rani copilul.
8. Verifica nivelul de zgomot.
Cand evaluezi jucaria, ca sa vezi daca este sigura, verifica-i si nivelul de zgomot pe care il produce. Este probabil ca jucaria sa contribuie la ranirea auzului copilului.
Zgomotul emis de orice zanganit, jucarii chitaitoare, muzicale sau electronice, poate fi la fel de puternic ca si claxonul masinii, sirena sau un concert rock, chiar daca tu consideri ca nu tine jucaria langa ureche.
Standardele internationale pentru siguranta copilului, sustin necesitatea ca sunetele emise sa nu fie mai mari de 90 decibeli, iar jucariile tinute langa ureche sa nu depaseasca 70 de decibeli, de exemplu o jucarie telefon.
9. Conceptia ca cele mai scumpe jucarii sunt si cele mai bune nu este corecta.
Alege jucarii care ii inspira imaginatia copilului si evita-le pe cele care promoveaza violenta, care consolideaza stereotipuri negative sau care limiteaza creativitatea naturala a copilului tau. Adesea, cele mai simple jucarii care "nu fac nimic" sunt cele pe care copilul tau le va indragi.
Este important sa va acordati timp si rabdare pentru a inspecta jucariile, nu va lasati inselati de culori tipatoare sau de marketing-ul intreprins de diferitii distribuitori de jucarii.
Cititi cu atentie eticheta, ea ar trebui sa cuprinda toate indicatiile de folosire si pentru ce varsta se recomanda jucaria.
Alte articole despre