Poate fi masurata inteligenta?

Poate fi masurata inteligenta?
  calendar_month   update 24 Iun 2003, ora: 00:04      
Exista mijloace pentru a "etalona" inteligenta unui individ.

Dar acestea nu reflecta decat in parte capacitatile sale. Iata explicatiile noastre:

Instrumentul cel mai vechi de masurare a inteligentei este Coeficientul Intelectual, inventat in 1914 de W. Stern, un psiholog german, revazut si corectat de Terman.

El consta in observarea varstei mentale a unei persoane. Se face, apoi, raportul dintre varsta mentala astfel obtinuta si varsta reala a individului si se inmulteste acest raport cu 100.

Bineinteles ca acest mod de masurare a inteligentei nu mai poate fi convenabil atunci cand dezvoltarea copilului este pe cale de a se desavarsi (spre varsta adolescentei).

Se adopta deci un alt procedeu de determinare a I.Q.-ului, care poate fi adaptat si la copii si care consta in "etalonarea" performantei unei persoane in raport cu performanta medie a grupului ei de referinta: aceasta diferenta este exprimata atunci prin adoptarea ca unitate de masura a abaterii standard a distributiei performantelor in grupul de referinta.

Daca performanta medie corespunde unui I.Q. de 100, subiectul care obtine 115 este considerat foarte inteligent, iar cel care va obtine 85, mai degraba "retardat".

Acest mod de judecare a inteligentei indivizilor este foarte partial si, uneori, chiar partinitor, in masura in care se iau criterii de baza care pot avea o conotatie foarte mare pe plan cultural si social.

De exemplu, acestea s-au bazat pe teoriile "stadiilor de dezvoltare" ale lui Piaget, care astazi sunt depasite.

Un alt exemplu: "notarea" modului de a raspunde la o intrebare de tipul "La ce serveste publicitatea?".

Copilul care spune "Pentru ca negustorul sa faca bani", obtine 0, in timp ce acela care raspunde "Pentru a vinde un produs", "Pentru a face ca el sa fie cumparat", "Pentru a prezenta un produs" obtine 2 puncte!

In plus, trebuie sa se stie ce masura de calcul a fost utilizata pentru "evaluarea" I.Q.-ului respectiv, deoarece exista mai multe metode.

I.Q.-urile reprezinta, deci, metode foarte relative de etalonare a inteligentei, puse pe plan mondial in discutie de psihologi, pentru care reprezinta, totusi, unul din "instrumentele utile".

Pacat ca ele inca mai servesc pentru orientarea copiilor si angajarea adultilor!

Recomandari