Prietenul imaginar - motiv de ingrijorare pentru parinti?

Prietenul imaginar - motiv de ingrijorare pentru parinti?
  calendar_month        
Copilul tau vorbeste si se amuza cu un personaj invizibil, ce face parte din universul sau cotidian? Nu te panica, joaca de-a prietenul imaginar este doar o etapa din dezvoltarea sa psihica!

Copilul intre 2 si 5 ani traverseaza o perioada in care frontiera dintre real si imaginar nu este inca foarte bine definita. Acesta este si motivul pentru care copiii mici fabuleaza.

Multi dintre ei au un prieten imaginar, altii isi inventeaza familii intregi. Uneori, parintii nu au acces la acest tovaras de drum pe care copilul il tine secret si care apare mai mult in jocuri.

Prietenul imaginar are un rol in dezvoltarea psihica a copilului. El e un fel de dublura, in care micutul isi proiecteaza dorintele si interesele. Multumita lui, copilul poate invata lucruri care i se pare grele, isi exprima asteptarile si fricile.

Prezenta prietenului imaginar este adesea sursa de ingrijorare pentru parintii care nu stiu ce comportament sa adopte in aceasta situatie.

E important sa nu ignori compania prietenului imaginar, ci chiar sa te interesezi de el.

Lasa-ti copilul sa-ti vorbeasca despre prietenul imaginar si de fapt vei afla mai multe despre propriul copil. Prietenul imaginar este de fapt expresia intimitatii copilului.

In schimb, nu trebuie sa-i permiti sa creada in "puterea gandurilor sale". Ajuta-l sa faca diferenta intre real si imaginar, intre adevarat si fals. Spune-i ca tu nu il vezi pe acest prieten de care iti vorbeste si precizeaza ca e doar fructul imaginatiei lui.

Nu-i vorbi niciodata direct prietenului imaginar, caci astfel i s-ar intari convingerea copilului ca tovarasul sau imaginar chiar e real.

Evita sa-ti certi copilul daca insista cu prietenul imaginar si pastreaza-ti un discurs argumentativ.

Linisteste-te, acest joc, util in dezvoltarea copilului, este cat se poate de banal. Totusi, daca prietenul imaginar devine prea puternic si iti influenteaza in rau copilul, consulta un psiholog.

Recomandari