Prima zi la gradinita

history_edu ele.ro calendar_month 08 Aug 2006, 09:25
Timpul a trecut, bebelusul de mai ieri e astazi un copil de 2 sau 3 ani vioi si jucaus care se simte excelent in compania altor copii de varste apropiate. Te-ai ocupat din timp, ai gasit gradinita cea mai potrivita pentru el, ai facut formele de inscriere, iata ca a sosit si prima zi a puiului tau la gradinita.
Indiferent cat de mult ai vorbit despre acest lucru, cat de mult ai citit, cat te-ai informat, cat de puternica si increzatoare esti, s-a dovedit ca prima zi la gradinita a copilului se lasa mai mereu cu dureri de stomac si lacrimi.
De ce plange copilul?
Copilul plange in primele zile sau saptamani la gradinita pentru ca atunci cand mama sau alt membru al familiei dispare din vizorul lui, el considera ca a plecat pentru totdeauna. Nu intelege la aceasta varsta notiunea de timp, ca sa poata pricepe ca dupa un anumit interval de timp te vei intoarce sa il iei acasa. Nu intelege nici sensul pentru care il lasi singur intr-un loc plin cu straini. Pur si simplu se simte abandonat si neiubit. Aminteste-ti de perioada in care era doar un bebelus si plansul reprezenta singura lui cale de comunicare in momente de teama si nesiguranta. La fel este si acum. Plansul lui este o cale de a comunica sentimentele de teama si nesiguranta care il domina, precum si o cale de a iti cere raspunsuri si justificari.
Cum depasim momentul?
Ofera-i intelegere din plin copilului, In aceste momente are nevoie mai mult decat oricand de intelegerea si sustinerea ta.
Ofera-i explicatii si justificari suficiente si pe intelesul lui. E necesar ca el sa inteleaga ca nu il abandonezi, ca il iubesti mai presus de orice si ca te vei intoarce dupa cateva ore sa il iei acasa.
Lasa-l sa isi ia jucaria preferata cu el la gradinita. Ii va da un sentiment de siguranta, il va consola in momentele de indoiala si de tristete si va dormi mai bine cu ea.
Prezinta-i activitatile desfasurate la gradinita intr-o lumina pozitiva si optimista.
Starneste-i curiozitatea in legatura cu jocurile de grup de la gradinita.
Apeleaza la spiritul de competitie si fa comparatii - insa pozitive - intre el si ceilalti copii care se joaca si invata impreuna lucruri noi.
Inaugureaza un joc nou intre tine si el: "Povesteste-mi ce ai facut azi!". Dupa-amiaza cand va intalniti spune-i in cateva cuvinte pe intelesul lui ce ai facut tu in ziua respectiva si antreneaza-l si pe el prin intrebari sa iti povesteasca ce a facut, ce i-a placut, ce nu i-a placut, cum s-a jucat, daca a mancat tot... In felul acesta, stiind ca ii vei pune tot felul de intrebari cand va intalniti, va fi mai atent in timpul zilei la activitatile de la gradinita. Intelegand ca tu esti la servici si el la gradinita si apoi va intalniti negresit, pe nesimtite va depasi cea mai mare temere: aceea ca nu vei mai veni sa il iei acasa si va ramane singur printre straini.
Stapaneste-ti propria anxietate! Copilul simte nelinistea mamei, chiar daca este ascunsa de un discurs calm si linistitor si isi inchipuie ca i se ascund lucruri grave. De aceea, in loc sa se linisteasca, va reactiona mai rau.
Cum iti iei "La revedere"?
Dupa ce ai stat un timp (intre 1 ora si 2 ore) in sala de clasa intr-un loc retras dar care ti-a permis sa il urmaresti indeaproape, cu calm, cu un zambet increzator si linistitor, il saruti tandru dar ferm, ii repeti ca te vei intoarce dupa cateva ore sa il iei acasa, ii faci "Pa-pa" cu mana, ii spui si educatoarei ca urmeaza sa va revedeti in cateva ore (pentru ca el sa auda si sa nu aiba indoieli ca i-ai spus doar lui asa), iti iei "La revedere" si iesi pe usa.
Lucruri gresite cand iti iei "La revedere":
Sa il lasi in graba, fara explicatii si fara asigurari ca te vei intoarce
Sa te furisezi si sa pleci cand el nu este atent sau se uita in alta parte
Sa ii spui "La revedere!" de 10 ori si sa te intorci de 11 ori din drum
Cat dureaza perioada de adaptare?
In conditii normale, perioada de adaptare la gradinita dureaza intre doua saptamani si 1 luna. Acest timp ii este suficient copilului sa se obisnuiasa cu educatoarea, sa cunoasca ceilalti copii si sa isi aleaga dintre ei 2-3 copii cu care se va juca mai des, sa "invete" ora la care vii sa il iei acasa, sa se acomodeze cu activitatile, cu hrana si somnul in grup.
Atentie!
Atitudinea ta si a intregii familii trebuie sa se situeze la granita fina intre tandrete si fermitate pe parcursul acestor doua saptamani sau 1 luna, pentru ca odata ce ai cedat lacrimilor sau refuzului lui de a mai merge la gradinita, orice incercare ulterioara de a mai merge la aceeasi sau la alta gradinita va avea parte de acelasi "tratament" si va esua.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





nu ma intreba ce titlu are acest articol
- person
"nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii"