Primele masuri in caz de insolatie

Primele masuri in caz de insolatie
  calendar_month        
Insolatia este un accident provocat de caldura excesiva. Oricat ne-am stradui cu sfaturi, oricui i se poate intampla sa stea prea mult la plaja si sa faca insolatie.

Dar haideti mai bine sa vedem din ce cauza putem face insolatie, cum ar trebui sa tratam aceasta afectiune, masuri de prim ajutor si consecinte.


Ce este insolatia?

Insolatia este o supraincalzire a corpului, datorata expunerii prelungite la soare, in orele de varf, fara nici o protectie. Deasemenea, insolatia poate aparea atunci cand temeratura corpului este mult prea ridicata ca urmare a unei supraincalziri ambientale, atunci cand organismul transpira foarte mult si nu este hidratat cu suficiente lichide.

Insolatia poate sa puna in pericol viata persoanei afectate deoarece temperatura corpului poate ajunge si pana la o temperatura de 40 grade C, fara ca persoana in cauza sa mai poata transpira.

Simptome

O persoana care urmeaza sa fie afectata de insolatie simte epuizare (oboseala) din cauza caldurii. Deasemenea, mai prezinta simptome ca slabiciune corporala, cefalee (dureri de cap), ameteli, stari de greata, tegumente palide, reci si umede.

Spre deosebire de o persoana care urmeaza sa fie afectata de insolatie, o persoana care deja a ajuns in acest stadiu prezinta modificari radicale. Bolnavul devine comfuz, se instaleaza delirul sau chiar pierderea cunostintei. Tegumentele sunt rosii, calde si uscate, chiar si in zona axilelor.

De regula, insolatia este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare deoarece pune in pericol viata persoanei afectate.

Cum sa eviti sa faci insolatie?Daca pacientul prezinta semne de oboseala cauzata de caldura, trebuie intrerupta orice activitate. Urmatorul pas este sa stea intins intr-un loc racoros (incapere cu aer conditionat, ventilator). Compresele reci sunt deasemenea obligatorii. Acestea trebuie aplicate pe abdomen, frunte si axile. In aceste zone, vasele de sange mari, sunt mai aproape de tegument.

Lichidele sunt obligatorii. Se recomanda apa minerala plata rece (contine substante si minerale revitalizante pentru organism). Fara sucuri dulci sau carbogazoase. Acestea nu fac altceva decat sa accentueze deshidratarea. Apa rece trebuie bauta aproximativ 2 litri la fiecare doua pana la patru ore. Se recomanda un repaus de 24 de ore al persoanei afectate. Trebuie evitate activitatile fizice extenuante sau mersul prin soare.

Semnele evolutiei rapide ale insolatiei

Tegumente foarte calde (fierbinti chiar), uscate, rosii, netranspirate (tipul clasic de insolatie), sau cu transpiratie excesiva;

Semne de respiratie dificila;

Confuzie, neliniste sau anxietate (sentiment de pericol iminent si nedeterminat, insotit de o stare de rau si de agitatie);

Varsaturi si diaree

Temperatura rectala de 40 grade C (temperatura bucala sau la nivelul urechii nu este cea corecta in caz de insolatie);

Tahicardie (accentuarea ritmului batailor inimii)


Atentie: in cazul in care se ajunge la aceste simptome este necesar sa contactezi de urgenta serviciul de ambulanta 112.

Citeste aici despre alte neplaceri cauzate de caldura excesiva.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Valentine s Day
  • person

    "in fiecare zi descopar lucruri noi despre mine..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right