Suzeta, aliat sau dusman?

Suzeta, aliat sau dusman?
  calendar_month        
Suzeta, acest obiect minuscul, este deseori ridicata la rang de obiect de cult de unele mamici exasperate de plansul interminabil al bebelusului lor.

Totusi semne de intrebare asupra adevaratei utilitati ale ei exista si vor exista intotdeauna.

Uneori este de ajuns sa fie tinuta pret de cateva minute in gurita bebelusului si acesta se opreste din plans ca prin minune, desi mamica incercase inainte de ea zeci de trucuri sa isi linisteasca copilul agitat.

Ce este de fapt suzeta?
De forma unui mamelon, suzeta este un obiect confectionat din cauciuc moale sau silicon, dupa caz, care ajuta la linistirea unui copil care plange, prin inducerea senzatiei ca el se afla la sanul mamei.

Prevazut la capat cu un disc mai lat, confectionat dintr-un plastic moale, acesta impiedica copilul sa inghita "mamelonul" din cauciuc/silicon.

Diferita de tetina, care este lipsita de discul protector, si este prevazuta cu un orificiu pentru lapte sau alte lichide, fiind deci realizata cu scopul de a fi atasata unui biberon, suzeta nu are orificiu, pentru a impiedica bebelusul sa traga aer.

Care este rolul suzetei?
Rolul principal, definit de medicii pediatri, este acela de linistire, pe care copilul il capata in urma suptului din suzeta, si a endorfinelor eliberate de organism in urma acestei practici.

Insa parerile pro si contra folosirii suzetei de catre parintii copiilor mai plangaciosi raman impartite, fiecare din "tabere" sustinandu-si cu tarie parerile, prin argumente deloc de neglijat.



Asadar, sa vedem care ar fi avantajele, dar si dezavantajele unei suzete in viata copilului dumneavoastra:

Avantaje

linisteste bebelusul, prin senzatia ca se afla la sanul mamei si suge
il impiedica sa isi mai suga degetul, prin ocuparea guritei cu suzeta

Desi si la suzeta se renunta destul de greu, totusi renuntarea se produce mai devreme (in jurul varstei de 2 ani) fata de renuntarea la suptul degetului (in jurul varstei de 5-6 ani)

Dezavantaje

Copilul va rade/zambi mai putin

Avand tot timpul gurita ocupata, bebelusul va incepe sa zambeasca/rada mult mai tarziu, acest lucru "stirbindu-i" putin din personalitatea in devenire.

De asemenea, si primele incercari de silabisire ale copilului se vor produce mult mai tarziu, pentru ca micutul isi va folosi mai mult muschii de supt, decat pe cei ce l-ar ajuta in procesul vorbirii.

Deformarea dentitiei

Desi suptul degetului produce mult mai mult rau decat folosirea suzetei, totusi exista riscul ca dentitia sa apara deformata, deoarece locul in care trebuie sa apara in mod normal dintisorii este ocupat de suzeta.

Prezenta permanenta a aftelor bucale

Din cauza suzetei tinuta in permanenta in gura, copilul va saliva excesiv, saliva care va ajunge din gura pe marginile mamelonului suzetei, la colturile gurii copilului.

In combinatie cu frecarea produsa de cauciucul suzetei, ea va duce la aparitia aftelor bucale si a iritatiilor la coltul gurii, asa numitele "zabalute", dureroase si inestetice.

Infectii auriculare

Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca riscul de a contacta o infectie la urechi in primul an de viata al bebelusului, este foarte mare.

Infectiile sunt cauzate de modificarea echilibrului presiunii intre urechea medie si nazofaringe, ceea ce aparent impiedica functionarea corecta a trompei lui Eustachio.



Recomandari