Televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor

Televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor
  calendar_month        
In trecut, studiile au aratat ca bebelusii expusi televizorului tind sa prezinte vocalizare intarziata si probleme de atentie.

Desi au fost oferite variate teorii pentru a expica acest fenomen, nu a existat nici o cercetare stiintifica riguroasa pentru a le sustine.

Pana acum.

Un nou studiu condus de Dr. Dimitri A. Christakis de la Institutul de Cercetare a Copiilor din Seattle a descoperit ca raspunsul se gaseste nu numai in experienta copilului cu televizorul, ci si in impactul televizorului asupra adultilor din jurul lui.

Copilul aude mai putine cuvinte

Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare ora in care copilul este expus sunetului televizorului, apare o descrestere semnificativa a numarului si duratei de vocalizari a copilului, precum si o scadere a interactiunilor conversationale cu adultul.

"Semnificativ" inseamna ca pentru fiecare ora de expunere la televizor apare o scadere cu 770 a cuvintelor pe care copilul le aude de la adult.

Nu pentru ca bebelusul nu este receptiv, ci pentru ca adultii vorbesc cu 500-1000 de cuvinte mai putin atunci cand televizorul este pornit.Deoarece dezvoltarea limbajului este o componenta critica a dezvoltarii creierului in copilaria timpurie, aceasta interactiune redusa intre copii si adulti poate fi responsabila nu numai pentru intarzierile de vocabular ci si pentru retard cognitiv si atentional.

Ceea ce este important aici: studiul nu a facut distinctie intre copiii care priveau activ la televizor si cei care doar se aflau in apropierea unui televizor pornit.

Cu alte cuvinte, doar prezenta unui televizor in casa reduce numarul de cuvinte pe care copilul le aude si le rosteste.

Creierul se dezvolta mai greu

Din moment ce aproximativ 30% din cei ce locuiesc in orase admit ca au un televizor in permanenta pornit, chiar daca nu se uita nimeni la el, rezultatele acestui studiu trag un semnal de alarma asupra gravelor implicatii pe care televizorul le are asupra achizitiei limbajului si a dezvoltarii creierului.

Pentru buna dezvoltare cognitiv-comportamentala a copilului tau, ar trebui sa-l tii departe de ecranul plat in primii doi ani de viata, iar pentru copiii mai mari, accesul ar trebui limitat la maximul doua ore de vizionare pe zi.

Recomandari