Violenta juvenila

Violenta juvenila
  calendar_month        
Fenomenul violentei in scoli ia amploare. Sau, cel putin, aceasta este concluzia la care ajungi daca rasfoiesti presa din ultima perioada.

O eleva a Scolii Centrale din Capitala a fost injunghiata de un barbat de 32 de ani in biroul directorului-adjunct. Cei doi erau prieteni si, cu toate ca fata era minora, realizasera impreuna filme pentru adulti.

La cateva zile, in judetul Constanta, un elev de clasa a VIII-a a fost batut, tot in incinta scolii, de trei tineri, cu varste intre 14 si 18 ani. Acestia au impins-o practic pe directoarea care incerca sa le interzica accesul in unitatea de invatamant, intrand cu forta.

Filmuletele inregistrate pe telefonul mobil cu elevi ce-si ameninta profesorii, sau cu dascali care-i lovesc pe copii sunt din ce in ce mai des difuzate la programele de stiri.

In plus, nu putine au fost cazurile in care presa a vorbit despre materiale pornografice realizate de minori, uneori chiar in salile de curs.

Oare tinerii si-au schimbat atat de mult comportamentul, iar situatia invatamantului romanesc a decazut? Sau presa, prin difuzarea repetata a unor astfel de situatii a reusit sa ne induca aceasta perceptie?

Adevarul s-ar putea sa fie pe undeva la mijloc. In jargonul jurnalistic se vorbeste despre "presa de haita". Odata mediatizat un subiect ce prinde la public, toti jurnalistii se straduiesc sa il acopere.

Prin difuzarea regulate a unor stiri bazate pe acelasi subiect, dintr-un caz izolat, fenomenul pare sa ia amploare. Publicului i se creeaza senzatia ca procesul respectiv se generalizeaza.

Un alt aspect ce merita luat in considerare este acela ca noile tehnologii inlesnesc ajungerea acestor informatii in presa.

Cei mai multi dintre noi am asistat la altercatii mai mici sau mai mari in scoli. Fie ca un profesor considera ca bataia este rupta din rai, fie ca unii colegi isi rezolvau neintelegerile prin violenta. Dar aceste fapte ramaneau intre noi.

Pe de o parte, nu aveam curajul sa facem cunoscute aceste informatii sau nu credeam ca vom rezolva ceva daca le divulgam, iar pe de alta parte, nu dispuneam de telefoane cu camera incorporata care sa ne ateste spusele.

Dar stim cu totii ca nu iese fum fara foc. Se pare ca, in 20% dintre scolile bucurestene, numarul infractiunilor a crescut. Cele mai grave probleme cu care se confrunta elevii sunt furtul de telefoane mobile, solicitarea de taxe de protectie, amenintarile dar si violenta.

Rezultatele unei anchete sociologice realizate de Ministerul Administratiei si Internelor au aratat ca, din cele 315 scoli din Bucuresti, in 72 de unitati siguranta elevilor este pusa in pericol.

Astfel ca, peste 300 de jandarmi se vor alatura politistilor pentru a supraveghea 72 de institutii scolare din Capitala pana la vacanta de iarna.

O decizie definitiva legata de modul in care se va asigura protectia elevilor in institutiile de invatamant din intreaga tara urmand sa fie luata in luna ianuarie.

Dar aceste masuri vor diminua efectele, si nicidecum cauzele violentei. Lipsa psihologilor din scoli, violenta excesiva de pe micul ecran de unde tinerii isi aleg modelele, dezinteresul familiei fata de copil sau exemplele pe care acesta le are in casa sunt principalele probleme ce trebuie luate in considerare in incercarea de a stopa delincventa juvenila.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Ohne dich
  • person

    "dragostea se castiga, respectul se merita....."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right