10 mituri despre baby blues

10 mituri despre baby blues
  calendar_month        
Nasterea bebelusului este cel mai frumos eveniment al vietii tale. Cu toate acestea, te simti obosita, deprimata si plangi din nimic. Daca suferi de baby blues?

1. Baby blues si depresie postpartum sunt sinonime - Fals

Nu trebuie sa le confunzi! Depresia postpartum este o adevarata boala, afectand mai ales femeile cu un teren depresiv. De la aparitia primelor simptome (insomnii, anorexie, crize de angoasa) este necesar tratamentul psihiatric. Baby blues-ul este o stare de tristete sau labilitate psihica ce tine cateva zile dupa nasterea copilului.

2. Antidepresivele trateaza baby blues-ul - Fals

Antidepresivele pot fi prescrise de medic in cazul ueni depresii postpartum, dar nu pentru a iesi din baby blues. Pentru acesta este necesara doar un pic de odihna si de rabdare, iar simptomele vor disparea.

3. Daca baby blues-ul dureaza mai mult de 3 saptamani, mergi la medic - Adevarat

Baby blues-ul dureaza in medie 2-7 zile. Daca simptomele se prelungesc, consulta medicul. El poate investiga daca suferi de depresie postpartum.

4. Si tatii pot suferi de baby blues - Adevarat

Desi surprinzator si destul de rar, tinerii tatici pot simti baby blues-ul pe pielea lor. Ei se vad deodata cu mai multe responsabilitati, sunt stresati si obositi, iar angoasele lor se pot manifesta in mai multe feluri: angina, entorse si accidente de toate felurile.

5. Baby blues-ul poate sa apara dupa mai multe saptamani de la nastere - Fals

Baby blues-ul se manifesta in general intre cea de-a 3-a si cea de-a 12-a zi dupa nastere. Depresia postpartum apare mai tarziu, deci atentie!

6. Baby blues-ul le afecteaza pe 90% dintre femei - Fals

Unii medici spun ca baby blues-ul afecteaza o femeie din doua, altii o femeie din patru, deci nu e chiar asa de frecvent pe cat ti-ai imagina si nu e deloc periculos. El afecteaza femeile indiferent de situatia lor personala si de modul in care au nascut. Bineinteles ca intensitatea lui difera de la caz la caz.

7. Baby blues-ul nu e decat o chestiune de hormoni - Fals

Hormonii au de-a face cu aparitia baby blues-ului, dar nu sunt singurii. Dupa nastere, nivelul hormonal scade brusc, ceea ce poate provoca o scadere a moralului si o stare iritabila. Dar si alti factori intra in joc in aparitia baby blues-ului: oboseala, noile responsabilitati.

8. Baby blues-ul dispare spontan - Adevarat

Nu necesita tratament si dispare spontan in cateva zile. E nevoie doar de putina rabdare si d ecat mai mult efort.

9. Baby blues-ul poate dura doar cateva ore - Adevarat

In general, baby blues-ul dureaza cateva zile, nu mai mult. In mod exceptional, el poate dura doar cateva ore.

10. Anturajul joaca un rol important in tratamentul baby blues-ului - Adevarat

Anturajul joaca un rol cheie in sustinerea proaspetei mamici: mama, o prietena, o sora sunt de mare ajutor.

Autor: Nuage

Recomandari