Alaptarea - probleme si solutii

Alaptarea - probleme si solutii
  calendar_month        
Sfarcurile dureroase, furia laptelui sau oboseala sunt probleme care le fac viata grea mamicilor care alapteaza. Iata ce poti face impotriva lor!

Sfarcuri crapate si dureroase

Pentru a preveni craparea sfarcurilor trebuie sa te asiguri ca bebelusul suge corect. Pentru a calma durerea dupa fiecare repriza de supt, foloseste cateva picaturi din lapte pentru a masa usor sfarcurile. Acesta are proprietati antibacteriene. Expune-ti sanii la aer si lumina cat de des posibil.

Sapunul poate irita sfarcurile, de aceea e bine sa le speli doar cu apa.

Cremele pentru sfarcuri crapate nu sunt recomandate, deoarece vitamina E si lanolina pot fi daunatoare bebelusului.

Protectiile pentru sfarcuri reduc semnificativ debitul de lapte si, implicit, copilul mananca mai putin. Daca alegi sa le folosesti, ar fi bine sa cantaresti copilul regulat pentru a te asigura ca ia in greutate.

Sfarcuri plate sau ombilicate

Nu ai sfarcuri si ti s-a spus sa nu poti sa alaptezi? Nu crede acest mit! Copiii sunt hraniti la san, nu la sfarcuri! Daca cel mic suge bine si isi pune bine gura pe san, atunci sfarcurile plate sau ombilicate nu pun probleme. Inainte de alaptat, stimuleaza-ti usor sfarcul cu ajutorul degetelor pentru a-l trezi putin.

Scurgerile

Ai scurgeri din san in afara alaptatului? Unele femei pot opri acest proces involuntar incrucisandu-si bratele la piept si punand presiune pe sani, altele poarta haine cu imprimeu, si nu in blocuri de culori, pentru a ascunde aceasta problema jenanta in public. Tampoanele de sani pot ajuta, dar trebuie schimbate regulat pentru a evita infectiile. Cele mai bune sunt tampoanele din bumbac sau hartie. Evita-le pe cele care contin plastic sau fibre waterproof deoarece nu permit circulatia aerului la sani.

Infectiile sanilor

Daca sanul e fierbinte, rosu si dureros si ai simptome ca de raceala (frisoane, febra), s-ar putea sa ai o infectie la san numita mastita. Ea se datoreaza alaptatului rar, sfarcurilor crapate sau golirii incomplete a sanilor in timpul alaptatului.

Cea mai rapida cale de rezolvare este alaptatul frecvent. Ofera-i bebelusului mai intai sanul dureros, variind pozitia copilului pentru a asigura drenajul bun.

Paracetamolul reduce durerea si febra, iar aplicarea de comprese calde pe san ofera alinare. Daca simptomele persista mai mult de 6-8 ore, consulta medicul, deoarece poate fi necesar tratamentul cu antibiotice.

Infundarea unui canal de lapte

Daca observi o umflatura mica, sensibila la atingere si posibil rosie, s-ar putea sa ai un canal de lapte blocat. Obstructia are loc deoarece sanul nu a fost golit complet o perioada lunga sau din cauza unui traumatism. Netratat, el poate duce la infectie. Aplica acelasi tratament ca si in cazul mastitei, in plus maseaza usor zona, iar daca dupa 2 zile problema persista, mergi la doctor.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right