Bebelusul nascut prematur

Bebelusul nascut prematur
  calendar_month        
Ar trebui sa nasti peste cateva saptamani, dar cu toate astea, bebelusul pare ca nu mai are rabdare? Viitoarele mamici sunt in general ingrijorate de ideea ca vor avea un bebelus nascut prematur. Ai motive intemeiate sau sunt doar mituri?

Prematuritate - cand e cazul sa te ingrijorezi?

Dureri neobisnuite, contractii apropiate care nu trec in repaus, pierderea apei, sangerari: aceste simptome trebuie sa te alerteze. Ele sunt semnele care anunta nasterea prematura.

Repausul la pat este principalul remediu cand exista riscul de nastere prematura. Gravida trebuie sa evite caratul de greutati, sa renunte la sarcinile menajere si sa stea in pat cat mai multe ore pe zi.

De ce bebelusul trebuie sa stea "la cald" cat mai mult timp posibil?

Medicina neonatala a facut progrese enorme. Unii bebelusi nascuti foarte prematur (25 saptamani) pot supravietui, dar sunt posibile sechele.

Cu fiecare saptamana in utero, bebelusul mai castiga 150 g in greutate, are mai putine riscuri de complicatii si o durata mai scurta de spitalizare.

In ultimele 3 luni de sarcina, organele isi desavarsesc dezvoltarea, iar diferitele sisteme (digestiv, respirator, neurologic) ajung la maturitate.

Prematur sau nu?

La o nastere inainte de 28 saptamani, se vorbeste de un bebelus "foarte prematur". Riscurile respiratorii, neurologice si infectioase se conjuga. Pana la 30 saptamani, nou-nascutul prematur primeste non-stop asistenta respiratorie.

Nasterea prematura la 28 - 32 saptamani este urmata de tinerea bebelusului la incubator si de hranirea sa prin sonda.

De la 32 saptamani de sarcina, riscurile respiratorii si neurologice sunt mai mici, insa incubatorul este si in acest caz necesar.

Dupa 37 saptamani se considera o nastere la termen: copilul va avea o greutate buna, va sti sa suga si va fi capabil sa-si regleze temperatura.

Timpul se scurge si in favoarea mamei, nu doar a bebelusului. Medicii au obieciul sa spuna ca mama este si ea prematura, ca si bebelusul, deoarece si pentru ea nasterea e un pic grabita. E important insa ca mama sa nu se invinovateasca, deoarece bebelusul are nevoie de intreaga ei atentie, odata sosit pe lume.

Consecintele nasterii premature

Consecintele prematuritatii nu sunt foarte bine cunoscute. Iata de ce copilul nascut prematur va fi tinut sub atenta observatie a pediatrului in primii ani de viata (4 vizite pe an), pana cand cel mic invata sa mearga si sa vorbeasca.

Pana la 2 ani, copilul nascut prematur va fi un pic in urma micutilor de varsta lui, dar nascuti la termen. E un decalaj ce trebuie acceptat, dar care se recupereaza dupa aceasta varsta.

Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Sinceritatea si Intelegerea
  • person

    ""the best way to avoid rape is to say yes""

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right